Totalni kaos pri Trumpovih tekmecih

Zapleti se pojavljajo že na uvodu izbiranja predsedniških kandidatov.
Fotografija: Ameriška tekma se je začela. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ameriška tekma se je začela. FOTO: Reuters

V ZDA se je začela predvolilna tekma znotraj strank za predsedniškega kandidata za volitve, ki bodo novembra 2020. Zaplet pa se je zgodil že na uvodu, saj so v več okrajih na volitvah za izbiro predsedniškega kandidata demokratske stranke v ameriški zvezni državi Iowi odkrili velika neskladja pri štetju glasov. Organizatorji imajo namreč težave z novo aplikacijo za zbiranje rezultatov, kar povzroča težave.


Stari način: štetje udeležencev

Gre za volitve po starih običajih s štetjem navzočih udeležencev. Volivci so se zbrali v ponedeljek na približno 1600 krajih za zborovanja, kar so športne dvorane, razni centri in šole. Sistem je arhaičen in slabo reprezentativen, saj se zborovanj udeležuje le manjši del volivcev. Na voliščih ali zbirališčih so se najprej porazdelili v skupine za podporo posameznemu kandidatu, nakar so se prešteli in tisti kandidati, ki so imeli na nekem mestu najmanj 15 odstotkov podpore, so se uvrstili v drugi krog.

Zaradi težav s štetjem so ponovno pregledovali številke in identitete. Zapleti z računanjem in poročanjem rezultatov so zmanjšali pomen Iowe. Pozornost se je že usmerila v New Hampshire, kjer bodo prihodnji teden prve strankarske volitve, nato pa odločajo volivci Južne Karoline in Nevade, kjer so bolj rasno mešani ljudje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije