JEDRSKA PANIKA

Sporočilo iz Ukrajine: Do okvare je prišlo na pogonski enoti

Objavljeno 03. december 2014 16.25 | Posodobljeno 03. december 2014 16.42 | Piše: K. K.

V največji nuklearki v Evropi trdijo, da gre za zaustavitev elektrarne zaradi vzdrževalnih del.

Notranjost elektrarne, zaradi katere se danes trese Evropa.

KIJEV, LJUBLJANA – »Nuklearna elektrarna Zaporožje je bila izklopljena že 28. novembra. Enota tri je bila izklopljena iz omrežja zaradi vzdrževalnih del. Razlog za zaustavitev elektrarne so bile okvare v pogonskem delu pogonske enote električne opreme. Popravilo bo trajalo do 5. decembra letos. Stanje sevanja na območju nuklearne elektrarne ni bilo spremenjeno.« To so nam iz največje jedrske elektrarne v Evropi sporočili na vprašanje, kaj se dogaja, ki ga je sprožilo poročanje nemškega Bilda, da naj bi prišlo v elektrarni do nesreče. Šef uprave za jedrsko varnost Slovenije Andrej Stritar je sicer takrat dejal, da v Sloveniji o kakršni koli nevarnosti niso obveščeni. Več lahko preberete na povezavi.

Ukrajinski minister pojasnjuje premierju

Slovenska tiskovna agencija medtem poroča, da se je v najmočnejši nuklearki v Evropi zaradi tehnične okvare ustavil tretji reaktor. Okvara se je po trditvah upravljavca nuklearke zgodila že 28. novembra, nevarnosti za ljudi in okolje pa naj bi ne bilo. Minister za energijo Vladimir Demčišin je zaplet danes pojasnjeval premierju Arseniju Jacenjuku.

Kot je za ukrajinske medije v Kijevu poudaril premier, mora pristojni minister ponuditi informacije o tem, kakšne so oziroma bodo posledice okvare. Med drugim ga zanima, kdaj bo znova vzpostavljena normalna oskrba. Po navedbah ukrajinskih medijev je bila namreč oskrba z elektriko v torek motena.

Minister: Nevarnosti ni

Demčišin je danes zatrdil, da se v elektrarni ni zgodilo nič nevarnega, da ni nobene grožnje in da bo težava rešena še ta teden. »Gre za tehnično vprašanje, in čeprav je tretji reaktor odklopljen, ne predstavlja nobene nevarnosti,« je dejal. Povišane stopnje radioaktivnosti niso izmerili, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je pojasnil, gre za okvaro na električni napeljavi, ki ni povezana s samim reaktorjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Demčišin je vodenje ministrstva za energijo pred kratkim prevzel iz rok Jurija Prodana. Tudi ta, zdaj že bivši minister je zatrdil, da bodo razmere normalizirane v kratkem, najkasneje do sobote.

Zaporožje leži kakih 570 kilometrov jugovzhodno od Kijeva in obratuje od leta 1984. V ukrajinskem Černobilu se je leta 1986 zgodila najhujša jedrska nesreča doslej, a reaktorji v Zaporožju so drugačni od tistih v Černobilu, piše dpa. Jedrska energija predstavlja kar 44 odstotkov vse v Ukrajini proizvedene energije, poroča AFP.

Deli s prijatelji