PREPLAH

Nesreča v največji evropski nuklearki?!

Objavljeno 03. december 2014 13.58 | Posodobljeno 03. december 2014 14.09 | Piše: A. L., K. K.

Novico naj bi potrdil tudi premier Arsenij Jacenjuk, ki je sekretarja za energijo že zadolžil, naj skliče tiskovno konferenco.

KIJEV – »Nismo bili obveščeni. Upam, da ni res,« je ob seznanitvi, da naj bi po poročanju tujih medijev v Ukrajini prišlo do jedrske nesreče, dejal šef uprave za jedrsko varnost Slovenije Andrej Stritar. Z nami je na hitro preletel večje tuje medije in dejal, da očitno v nuklearki nekaj popravljajo že od 28. novembra, dela pa naj bi bila končana 5. decembra, in da na podlagi zapisov ni sklepati, da gre za kaj hujšega. Ob tem je spomnil tudi na primer v Sloveniji, ko je v Nuklearni elektrarni Krško nekaj puščalo, pa je na noge skočila vsa Evropa.

Ob koncu pogovora je še enkrat pregledal obvestila in dejal, da o dogodku niso bili obveščeni.

Premier naročil, da skličejo novinarsko konferenco

Nemški Bild.de poroča o jedrski nesreči na jugovzhodu Ukrajine. Nesrečo naj bi potrdil tudi premier Arsenij Jacenjuk, ki je sekretarja za energijo že zadolžil, naj skliče tiskovno konferenco. Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax naj bi bila prizadeta največja jedrska elektrarna v Evropi Zaporožje, kjer je skoraj 800 tisoč ljudi. 

Zanimivo je, da je predstavnica elektrarne zanikala, da bi vedela kar koli o nesreči. Blok, ki naj bi bil prizadet, so po njenih besedah zaprli 28. novembra, vzrok pa naj bi bila napaka v elektroniki.

Bild še poroča, da povečana radioaktivnost na mestu elektrarne ne obstaja, sevanje ostaja med 8 in 12 mikrorentgeni na uro. 

Deli s prijatelji