ZRAČNI NAPADI

So Američani ubili vodjo teroristov?

Objavljeno 24. september 2014 18.17 | Posodobljeno 24. september 2014 18.19 | Piše: P. Pa.

Mediji poročajo, da je bil v današnjih zračnih napadih ubit eden izmed vodilnih mož teroristične mreže Al Kaida.

So v zračnem napadu ubili iskanega terorista?

KOBANE – Med džihadisti, ki so umrli med zračnim napadomimage, naj bi bil tudi Muhsina al-Fadhli, ki velja za enega izmed najbolj iskanih teroristov na svetu. Je tudi vodja teroristične Al Kaidine skupine Khorasan. Novice o njegovi smrti še niso potrjene, velika verjetnost pa je, da so jih začeli pripadniki Khorasana širiti sami, da bi zabrisali sledi in se umaknili na varno.

Med teroriste že kot najstnik

Danes zjutraj je prišlo do novega vala zračnih napadov v bližini sirsko-turške meje. Letala so po besedah očividcev priletela iz turške smeri in napadla položaje vojaške Islamske države (IS) vzhodno od mesta Kobane. Po poročanju tujih medijev naj bi bil med umrlimi tudi Muhsin al-Fadhli.

Čeprav je star le 33 let, je v samem vrhu teroristične mreže Al Kaide že od napada na Ameriko. Rojen je bil v Kuvajtu, teroristom pa se je pridružil kot najstnik. Bil je eden izmed redkih, ki so poznali vse podrobnosti napada na Američane. Bil je desna roka terorista Abu Musaba al-Zarqawija, ubitega leta 2006.

Al-Fadhli je organiziral napada na francosko ladjo v Jemnu leta 2002, nekaj let pa je preživel tudi v Afganistanu. Za svoj bliskoviti vzpon v sam vrh teroristične mreže naj bi bile zaslužne njegove zveze z bogatimi džihadisti v rodnem Kuvajtu, kjer naj bi nekaj let preživel v zaporu. Ko se je vrnil na prostost, je odšel v Iran in Pakistan. Leta 2011 je prišel v Sirijo, kjer je preživel zadnja tri leta.

Bombe so skrivali v zobno pasto

V Siriji je bil vodilni Khorasana, domislil se je peklenskega načrta in začel nagovarjati islamiste, ki so prišli v Sirijo z zahoda. Naučil jih je izdelovati bombe, skrite v zobni pasti, in jih poslal domov, da bi te bombe izkoristili za samomorilske napade in zrušenje letal.

Deli s prijatelji