KAJ BO POČELA NAŠA VOJSKA?

Mussomeli o koaliciji: Nočemo vas zvleči v novo vojno

Objavljeno 24. september 2014 13.42 | Posodobljeno 24. september 2014 13.44 | Piše: A. K.

Na MZZ zanikajo, da gre za formalno oblikovano koalicijo, v kateri je tudi Slovenija.

Na MZZ zanikajo, da bo Slovenija sodelovala pri vojaškem delovanju.

LJUBLJANA – Veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph A. Mussomeli miri slovensko javnost. »Drži, da ne gre za formalno oblikovano koalicijo, temveč zgolj za seznam držav, ki so javno obsodile grozote ISIL. Na žalost je prišlo do velike zmede zaradi seznama in verjamem, da so številni Slovenci zaskrbljeni, da se bo ponovilo leto 2003 in da jih bomo zvlekli v novo vojno,« je povedal Mussomeli za naš spletni portal in dodal, da gre za bistveno drugačno situacijo, kot je bila invazija na Irak, in da Slovenija zagotovo ne bo sodelovala v vojaških akcijah.

»Super se mi zdi, da bo Slovenija to neformalno koalicijo podprla z zagotavljanjem človekoljubne pomoči beguncem in tako naprej, je pa to seveda odvisno od slovenske vlade,« je še dodal. 

Gre za seznam 50 držav in organizacij, ki ga je objavilo Ameriško zunanje ministrstvo (State Department). Te bodo poskušale uničiti teroristično skupino Islamska država Iraka in Levant (ISIL). Čeprav še pred dnevi ni bilo znano, katere države in organizacije sodelujejo v koaliciji, je ameriško zunanje ministrstvo objavilo dokument, ki razkriva, da je del koalicije tudi Slovenije image.


Letala držav koalicije proti Islamski državi (IS) so danes obstreljevala položaje te skrajne sunitske skupine v bližini kurdskega mesta Kobane v Siriji. Washington in njegove arabske zaveznice so v torek prve napade na skrajneže v Siriji izvedle v drugih delih države.

Letala so po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ponoči obstreljevala položaje in oskrbovalne poti skrajnežev zahodno od mesta Kobane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrajneži IS so ofenzivo na Kobane, tretje največje kurdsko mesto v Siriji, začeli pred približno tednom dni. Zasedli so najmanj 64 vasi v okolici mesta. Več kot 130 tisoč civilistov z območja je pred nasiljem zbežalo čez mejo v Turčijo. V zadnjih dneh naj bi kurdskim borcem uspelo upočasniti napredovanje skrajnežev.

ZDA so po mesecu in pol letalskega obstreljevanja položajev Islamske države v Iraku v noči na torek izpolnile svoje napovedi in napade razširile še na ozemlje Sirije. Pri tem jim je na pomoč priskočilo pet arabskih sunitskih držav s Savdsko Arabijo na čelu. Obenem so Američani obstreljevali še cilje Al Kaidinih teroristov v Siriji.

V napadih v Siriji je bilo do zdaj ubitih najmanj 120 džihadistov iz vrst IS in Al Kaide, še navaja sirski observatorij.
 

MZZ: Gre za star dokument

Da je Slovenija v omenjeni koaliciji, poročajo tudi številni tuji mediji. »Gre za prizadevanja mednarodne skupnosti, ki nimajo formalizirane oblike sodelovanja v smislu formalne koalicije, in ni pričakovati, da bi Slovenija sodelovala pri vojaškem delovanju,« je navedbe, da gre za koalicijo in da je Slovenija v vojni, zavrnila Urška Potočnik z zunanjega ministrstva, ki ga vodi Karl Erjavec, in poudarila, da gre za »star dokument, ki je bil objavljen pretekli vikend«. Kljub temu kakršnega koli novejšega dokumenta ali preklica navedb, da je Slovenija v koaliciji, na uradnih spletnih straneh ameriškega zunanjega ministrstva ne najdemo.

»Slovenija bo skrbela za humanitarnost«

Ameriška letala so sicer že drugič bombardirala položaje Islamske države, zunanje ministrstvo pa je objavilo tudi posnetke iz letala.

Tiskovni predstavnik Pentagona podadmiral John Kirby je dejal, da so bili ti napadi »šele začetek«.

Medtem pa je Potočnikova pojasnila, da Slovenija ni sprejela nobene konkretne odločitve glede boja proti ISIL, se pa vključuje v mednarodna prizadevanja za zaustavitev njenih terorističnih aktivnosti. Ta vključujejo tudi aktivnosti za zaustavljanje rekrutiranja in dotoka teroristov ter financiranja, usposabljanja lokalnih struktur in pomoč pri reševanju humanitarne krize, v katero se bo Slovenija še najbolj aktivno vključevala. 

Na MZZ so še enkrat poudarili izjavo Varnostnega sveta Združenih narodov. »ISIL s svojimi aktivnostmi predstavlja grožnjo iraški državi ter varnosti v regiji in svetu. Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic ter humanitarnih vrednot predstavljajo dejanja, ob katerih svet ne more mirno stati ob strani.«

Ne želijo povzročati preplaha

»Slovenija o konkretnem prispevku še ni sprejela nobene odločitve, meni pa, da sodelovanje in usklajevanje mednarodne skupnosti predstavlja osnovo za učinkovito delovanje,« je še sporočila Potočnikova, ki pravi, da je »treba dokument pozorno prebrati, saj ne želijo z izjavami, kot je ta, da je Slovenija v vojni, po nepotrebnem povzročati preplaha«.

Deli s prijatelji