REŠENA

Rešili knjigarno, ki je navdihnila čarovnika

Za prvo izdajo knjige ponujajo kar 70.000 evrov. Ker je zdaj turistična atrakcija, ji ne bo treba zapreti vrat.
Fotografija: Knjigarna je bila na robu propada, a jo je rešila čarodejeva magija. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Knjigarna je bila na robu propada, a jo je rešila čarodejeva magija. FOTO: Wikipedia

Zgodba o portugalski knjigarni Lello e Irmão, najstarejši in najlepši na svetu, sega v zgodovino mnogo dlje kot magična zgodba o Harryju Potterju, a prav magija te ji je pred nekaj leti rešila glavo, če lahko tako zapišemo. V središču Porta na severu države je knjigarna, v kateri je več kot 60.000 del, 13. januarja je dopolnila 113 let. Leta 1906 sta jo odprla brata José in António Lello.

Vstopnina je pet evrov. FOTO: Guliver/Getty Images
Vstopnina je pet evrov. FOTO: Guliver/Getty Images

A čeprav se zdi skoraj nemogoče, da bi taka institucija, ki je za gotsko fasado kljubovala pritiskom časa, klonila, se je prav to skoraj zgodilo pred štirimi leti. Utrpela je hud udarec, ljudje so jo nehali obiskovati, nič več niso kupovali knjig in lastniki so, kot mnogi drugi neodvisni knjigarnarji, le še težko videli (svetlo) prihodnost. Leta 2015 je devet ljudi, ki so tam še delali, s strahom pričakovalo, da bodo kmalu ostali brez službe.

Knjigarna je bila na robu propada, a jo je rešila čarodejeva magija. FOTO: Wikipedia
Knjigarna je bila na robu propada, a jo je rešila čarodejeva magija. FOTO: Wikipedia

A pri življenju jo je obdržal zamah s čarobno palico. No, spretna marketinška poteza. V 90. letih prejšnjega stoletja, med letoma 1991 in 1993, je v Portu živela J. K. Rowling, mati Harryja Potterja. Učila je angleščino in pogosto obiskala knjigarno, ki jo je s svojo arhitekturo, čudovitimi lesenimi stopnicami, ki se začnejo kot eno in potem vegasto razcepijo na dvoje, policami, ki so se šibile pod knjigami, tako navdihnila, da jo je vpletla v knjige o mladem čarodeju, prepoznamo jo v premikajočih se stopnicah pa seveda knjižnici v čarovniški šoli Bradavičarki.


In tako se je začela oživitev knjigarne, ne preseneča, da so si jo množice oboževalcev mladega čarodeja želele videti od blizu, pokukati v resnični svet, ki je navdihnil domišljijo. Število obiskovalcev se je povečalo s skoraj nič na neverjetnih 4000 na dan! Lani je knjigarno v Portu obiskalo več kot milijon ljudi – 1,4 milijona, če smo bolj natančni –, za vstop v svet literarne magije in sprehod po znamenitih stopnicah pa so pripravljeni plačati pet evrov. Knjigarna se je hitro uvrstila na turistični seznam nujnih atrakcij, tudi Lonely Planet jo oglašuje kot kraj, ki si ga je treba ogledati. To še ni vse, zdaj prodajo kakih 1200 knjig na dan, namesto devetih zaposlenih pa jih imajo 60!

Lani jo je obiskalo več kot milijon turistov. FOTO: Guliver/Getty Images
Lani jo je obiskalo več kot milijon turistov. FOTO: Guliver/Getty Images

No, ob 113. rojstnem dnevu so v knjigarni objavili zanimivo javno ponudbo: 70.000 evrov ponujajo tistemu, ki bi jim prinesel prvo angleško izdajo knjige Harry Potter in kamen modrosti, 250.000 za ep Luzijada (Os Lusiadas) Luisa Vaza de Camõesa in 1500 evrov za prvo izdajo časnika Gazeta da Restauração, ki je prvič izšel leta 1641. Kdor bi navedeno imel in želel prodati, je v Portu dobrodošel do 3. maja za časopis, do 10. junija za ep in do 31. julija za knjigo o čarovniku, ki je Rowlingovo zavihtela med super slavne in super bogate.


S ponudbo bi v knjigarni radi poudarili, da se tudi v knjige splača vlagati, da niso nekaj, kar bi zaklenili v knjižnice ali zasebne zbirke, temveč razstavljene lahko občudujemo kot druge umetnine, denimo slike in kipe. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije