PROPAD HRVAŠKE?

Razočaranje: »Imamo najslabši javni sektor, smo takoj za Venezuelo«

Hrvaška se je znašla na dnu svetovne lestvice.
Fotografija: Svetovna raziskava je Hrvaško postavila na samo dno lestvice. Slovenija je z nekoliko boljšim javnim sektorjem, a še vedno slabšim od srbskega. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Svetovna raziskava je Hrvaško postavila na samo dno lestvice. Slovenija je z nekoliko boljšim javnim sektorjem, a še vedno slabšim od srbskega. FOTO: Matej Družnik, Delo

ZAGREB – Hrvati so te dni močno razočarani. Streznilo jih je poročilo Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki Hrvaško uvršča med najslabše na svetu po neučinkovitem in preobširnem javnem sektorju, poroča Index. Uvrstila se je na predzadnje 136. mesto, kar je daleč stran od drugih držav EU.


Slabša na svetovni lestvici je le Venezuela. Pri tem sta bili najslabše ocenjeni pri regulativnem bremenu, ki ocenjuje smiselnost sprejetih zakonov. Ne preseneča, da so hrvaški mediji zato množično pisali članke z naslovi, podobnimi temu: »Svetovna raziskava: Hrvaška ima najslabši javni sektor, takoj za Venezuelo«.

Na katero mesto se je po učinkovitosti javnega sektorja uvrstila Slovenija?

Z javnim sektorjem se sicer ne moreta pohvaliti niti Italija ali Grčija, ki sta se uvrstili na 135. oziroma 134. mesto, Bosna in Hercegovina je uvrstila 128. mesto, Srbija pa je z 98. mestom boljša tudi od Slovenije, ki je zasedla ne ravno blesteče 102. mesto.

Najučinkovitejši javni sektor ima Singapur, sledijo pa Združeni arabski Emirati in Švica.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije