IZGUBLJA NADZOR?

Putina bili pripravljeni odstaviti: takšna drama v Rusiji, ko je na Poljsko padla raketa

Ključni sodelavci ruskega predsednika so menda vse bolj v skrbeh.
Fotografija: Putin je napetosti med Rusijo in Zahodom potisnil do skrajnih meja. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Putin je napetosti med Rusijo in Zahodom potisnil do skrajnih meja. FOTO: Sputnik Via Reuters

Skoraj devet mesecev od začetka vojne proti Ukrajini se zdi, da se nekateri ključni sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina pripravljajo, da mu obrnejo hrbet. Skupina za človekove pravice, ki preiskuje zlorabe ruskih varnostnih služb, naj bi prejela poplavo klicev pripadnikov teh istih varnostnih služb, ki da so obupano poskušali pobegniti. Gulagu.net tako poroča, da je bila zadnja kaplja čez rob videoposnetek brutalne usmrtitve s kladivom, ki ga je prejšnji teden objavila ruska zasebna vojska Wagner.

image_alt
V Hersonu odkrili celice za mučenje: z elektrošoki nad testise in penise

»Maščevanje z uporabo kladiva in krutost ustanovitelja skupine Wagner Jevgenija Prigožina s tihim soglasjem Putina je imelo nepričakovan učinek: »že tretji dan se vrstijo klici in sporočila uradnikov ministrstva za notranje zadeve in FSB, ki želijo zapustiti Rusijo.«

Putin izgublja nadzor? 

Razočaranje naj bi bilo med varnostnimi strukturami vse večje, saj se zdi, da Putin vse bolj izgublja nadzor. V manj kot dveh tednih je prišlo do ruskega umika iz Hersona, čemur je sledil brutalen videoposnetek usmrtitve članov skupine Wagner, ki ji je očitno zaupano, da Putinu prinese zmago na kakršen koli način.

Nato pa je ta teden na Poljsko padla raketa ruske izdelave, ki je ubila dva kmeta in to kmalu potem, ko so podobne rakete, ki jih je izstrelila Rusija umorile ukrajinske civiliste. Medtem ko so na Zahodu medtem sicer preklicali trditve, da je poljske kmete ubila raketa, ki jo je izstrelila Rusija, je bilo videti, da bo incident sprožil neposreden spopad med rusko vojsko in Natovimi silami. To naj bi tako razburilo nekatere ljudi v ruskih varnostnih službah, da so bili pripravljeni Putina odstraniti z oblasti. 

Te informacije izhajajo iz nepotrjenega poročila kanala General SVR, anonimnega kanala na telegramu, za katerega trdijo, da ga vodi nekdanji pripadnik varnostnih služb. »Torkov raketni incident na Poljskem je skoraj povzročil prevzem oblasti v Rusiji,« pišejo na kanalu.

Naslednjič morda ne bo imel več sreče

The Daily Beast tako navaja, da so se odločili, da če ZDA in preostale članice zveze Nato pokažejo pripravljenost na oster odgovor, potem bi bil najboljši izhod, da Putina odstranijo z oblasti in oblikujejo svet varnostnih uradnikov, ki bi 'začasno' prevzeli nadzor nad državo.

image_alt
Nova skrivnostna smrt: Rusija trdi, da si je Putinov polkovnik vzel življenje s petimi streli

A ker je Putin napetosti med Rusijo in zahodom potisnil do skrajnih meja dodajajo: »Tokrat se je kritična situacija izkazala za navidezno in ni bilo smisla, da bi varnostne sile tvegale, toda naslednjič Putin morda ne bo imel več možnosti.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije