VOJNA V UKRAJINI

Po eksploziji rakete v poljski vasi svet na nogah: voditelji pozivajo k izredni previdnosti

Voditelji držav ostajajo previdni pri podajanju izjav, od kod je raketa priletela. Vse kaže, da naj bi šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe.
Fotografija: Razdejanje na mestu eksplozije. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Razdejanje na mestu eksplozije. FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da je absolutno nujno preprečiti eskalacijo vojne v Ukrajini, potem ko je na vzhod Poljske padla raketa in ubila dva človeka. Podobno so se odzvale francoske oblasti, k previdnosti pri odzivu sta pozvala tudi ameriški predsednik Joe Biden in poljski predsednik Andrzej Duda.

Poljska vlada je ponoči potrdila, da sta v eksploziji rakete v poljski vasi Przewodow blizu meje z Ukrajino v torek popoldne umrli dve osebi, potem ko je izstrelek zadel skladišče z žitom. V prvih odzivih številni svetovni voditelji pozivajo k previdnosti in umiritvi razmer.

»Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zelo zaskrbljen zaradi poročil o eksploziji rakete na poljskem ozemlju,« je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal njegov tiskovni predstavnik Farhan Haq. »Nujno se moramo izogniti zaostrovanju vojne v Ukrajini.«

Novinarji na območju vasi ob ukrajinski meji, kjer je prišlo do eksplozije. FOTO: Kacper Pempel, Reuters
Novinarji na območju vasi ob ukrajinski meji, kjer je prišlo do eksplozije. FOTO: Kacper Pempel, Reuters

Tudi Francija je danes pozvala k »izredni previdnosti« pri ugotavljanju izvora rakete na Poljskem in dodala, da ima veliko držav v regiji podobno orožje. »Logično je, da k temu vprašanju pristopamo z največjo mogočo previdnostjo,« je dejal predstavnik francoskega predsedstva.

image_alt
Je izstrelek, ki je ubil dva poljska državljana, priletel iz Ukrajine ali Rusije?

»Če ugotovimo, za katero vrsto rakete je šlo, še ni nujno, da s tem ugotovimo tudi, kdo jo je izstrelil,« je dejal francoski uradnik in ob tem opozoril na precejšnje tveganje eskalacije vojne. »To je tema, pri kateri res ne želimo narediti napake,« je dodal.

Tudi Bela hiša je bila v prvih odzivih previdna in uradno še nikomur ni pripisala krivde za izstrelitev rakete.

V zgodnjem jutranjem telefonskem klicu z Balija je Biden poljskemu kolegu Dudi dejal, da »morata s svojima ekipama ostati v tesnem stiku, da bi določila ustrezne naslednje korake v nadaljevanju preiskave«, so sporočili iz Bele hiše.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes pozval svoje rojake, naj ostanejo mirni, Duda pa je že pred tem dejal, da ni nedvoumnih dokazov o tem, od kod je raketa priletela, in da je po njegovem mnenju šlo za osamljen incident.

Po nekaterih navedbah naj bi dejansko šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe. To je po informacijah nemške tiskovne agencije dpa Biden sam dejal na izrednem srečanju z voditelji Nata in skupine G7.

Nowosiolki. FOTO: Stowarzyszenie Moje Nowosiolki, Via Reuters
Nowosiolki. FOTO: Stowarzyszenie Moje Nowosiolki, Via Reuters

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki se po navedbah BBC sklicuje na tri neimenovane ameriške uradnike, gredo v tej smeri tudi prve ugotovitve preiskave, ki kažejo, da so raketo, ki je padla na Poljsko, ukrajinske sile izstrelile v obrambo pred prihajajočo rusko raketo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer nemudoma obtožil Rusijo in napad označil za udarec v obraz skupini G20, rusko obrambno ministrstvo pa krivdo kategorično zanika in vse obtožbe zavrača kot provokacije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije