AVSTRALIJA

Propadla je že več kot polovica koral

Veliki koralni greben še naprej v nevarnosti. Največji sovražnik je globalno segrevanje.
Fotografija: Nekoč je bil veliko bolj barvit. FOTO: Vitalyedush/Getty Images
Odpri galerijo
Nekoč je bil veliko bolj barvit. FOTO: Vitalyedush/Getty Images

Avstralski Veliki koralni greben, največji na svetu in raj tako za potapljače kot raziskovalce, vztrajno propada. Od leta 1995 je izgubil že več kot polovico koral zaradi globalnega segrevanja, posledica katerega je tudi vedno toplejše morje. Kot je pokazala nedavna raziskava, so korale najhitreje propadle v letih 2016 in 2017 ter letos. Najhuje so jo odnesle gobaste mehke korale in tiste vrste Acropora florida. Sploh propadanje zadnjih znanstvenike skrbi, saj njihovi razvejani izrastki dajejo dom ribam in drugemu morskemu življu.
Ko propadejo, izgubijo barvo oziroma se pobelijo. FOTO: Ho/Reuters
Ko propadejo, izgubijo barvo oziroma se pobelijo. FOTO: Ho/Reuters

»Že dolgo poudarjamo, da je treba zmanjšati proizvodnjo toplogrednih plinov, kot kaže, pa se nič ne prime, a če želimo ohraniti življenje v Velikem koralnem grebenu, bo treba nemudoma nekaj storiti,« pravijo raziskovalci. Veliki koralni greben je bil zaradi ogromnega pomena, ki ga ima sam po sebi pa tudi za znanost, že leta 1981 razglašen za svetovno dediščino, kar pa ga ne ščiti, zaščititi bi ga morali mi, opozarjajo raziskovalci.


»Mislili smo, da ga ščiti že njegova velikost, saj je res ogromen, a naši rezultati kažejo, da je tudi največji svetovni koralni sistem, četudi nekoliko bolj zaščiten kot drugi, žrtev onesnaževanja in globalnega segrevanja, zaradi česar sicer nekoliko počasneje, a vztrajno propada,« je dejal Terry Hughes, eden od vodij zadnje raziskave.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije