BRUSELJ

Preboj pri energetiki: ministri dosegli sporazum

Ministri za energetiko dosegli dogovor o omejevanju cen plina pri 180 evrih na megavatno uro.
Fotografija: Dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina je dosežen. FOTO: Lopolo/shutterstock
Odpri galerijo
Dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina je dosežen. FOTO: Lopolo/shutterstock

Ministri za energetiko članic Evrope so na ponedeljkovem zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro, so za STA potrdili viri pri EU. Druge podrobnosti dogovora za zdaj še niso znane.

Evropska komisija je ministrom predstavila tudi prve ideje glede reforme zasnove delovanja trga elektrike. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Evropska komisija je ministrom predstavila tudi prve ideje glede reforme zasnove delovanja trga elektrike. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ministri za energetiko, med njimi slovenski infrastrukturni minister Bojan Kumer, so o mehanizmu, ki ga je Evropska komisija predlagala novembra, razpravljali že na dveh zasedanjih. Nazadnje so se sestali pretekli torek, ko jim ni uspelo doseči dogovora.

Blizu cilja

Kumer je tedaj ocenil, da je bil narejen zelo velik napredek in da so zelo blizu cilju. Menil je, da bi dogovor glede vrednosti cene plina, pri kateri bi se mehanizem sprožil, lahko našli na območju med 160 in 220 evri na megavatno uro.

Premier Robert Golob je ob robu četrtkovega vrha EU pojasnil, da razhajanje med članicami ostaja samo še glede višine kapice, predvsem pa glede tega, ali bo omejevanje cene veljalo samo za nizozemsko trgovalno vozlišče TTF ali za vse borze. Slovenija se zavzema za to, da bi se mehanizem uporabljal za vse regionalne borze. Voditelji so se po Golobovih besedah dogovorili, da morajo ministri potrditi predlog, pa četudi s kvalificirano večino. Da naj v ponedeljek dokončajo delo, jih je Evropski svet pozval tudi v sklepih vrha.

Evropska komisija je ministrom predstavila tudi prve ideje glede reforme zasnove delovanja trga elektrike, ki jo je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala konec avgusta. Konkreten predlog naj bi pripravila v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije