ODKRITJE

Popolno delo za pse

Smrtonosna gliva je v zadnjih treh desetletjih skoraj iztrebila celotno populacijo avstralske žabice baw baw, že v naslednjem desetletju pa ji grozi, da jo bo mogoče videti le še v knjigah in enciklopedijah bitij, ki so nekdaj naseljevala naš planet.
Fotografija: Žabica baw baw je ena najbolj ogroženih avstralskih živalskih vrst, že na robu izumrtja.
Odpri galerijo
Žabica baw baw je ena najbolj ogroženih avstralskih živalskih vrst, že na robu izumrtja.

Niso le domači ljubljenčki, ampak tudi delovne, že garaške živali. Varujejo naše domove. Pomagajo invalidnim osebam. So desna roka reševalcev v reševalnih akcijah, bodisi v snegu bodisi po potresu in ob drugih katastrofah. Zdaj pa psi na svoja pleča prevzemajo še bolj okoljevarstveno nalogo. Iskanje ogroženih živalskih vrst, ki so na robu izumrtja!

Molčeče samičke

Smrtonosna gliva je v zadnjih treh desetletjih skoraj iztrebila celotno populacijo avstralske žabice baw baw, že v naslednjem desetletju pa ji grozi, da jo bo mogoče videti le še v knjigah in enciklopedijah bitij, ki so nekdaj naseljevala naš planet. Tu stopijo v igro psi, ki so jih dreserji v sodelovanju z avstralskimi okoljevarstveniki izurili za iskanje te skokice na rdečem seznamu ogroženih. V divjini naj bi jih bilo namreč manj kot 250 ter so ena najbolj ogroženih avstralskih živalskih vrst.

Zahtevno, a pomembno delo je mejna ovčarja Rubbla in Udo poneslo globoko v avstralske gorske gozdove, kjer s svojim pretanjenim vohom in sluhom precej uspešneje kot ljudje prideta na sled tej nadvse redki žabji vrsti. Nanje namreč ni lahko naleteti le zaradi njihove izjemno skromne populacije ter njihovega življenjskega okolja, ki je za ljudi zelo neprijazno, ampak tudi ker se večinoma zadržujejo pod zemljo. A samčke lahko izda paritveni klic, samičke pa so molčeče. Zato jih je moč odkriti skorajda le z vohom, kar pa za pse ni težava.

Rubble in Uda sta se že izkazala. To je avstralski organizaciji za zaščito ogroženih živali Zoos Victoria dalo zagon, da že načrtujejo urjenje psov za odkrivanje tudi drugih živalskih vrst na rdečem seznamu ogroženosti. »Sploh pri odkrivanju tistih, ki jih je v divjini izjemno malo, bodo psi odigrali pomembno, ključno vlogo. To je zanje popolno delo, njihova niša,« je prepričana okoljevarstvenica Chris Harnett.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije