EVRO DRSI

Panika: v Grčiji goreli evri, borze v rdeče številke

Objavljeno 29. junij 2015 10.12 | Posodobljeno 29. junij 2015 10.03 | Piše: M. D.

Konec tedna so Grki v dolgih kolonah stali pred bankomati. Banke do nadaljnjega ostajajo zaprte.

Jezni Grki so zažigali tudi evre.

ATENE – Obseg omejitev za zdaj še ni znan, a po poročanju grških medijev naj bi bila omejitev dviga iz bankomatov 60 evrov na dan. Zaradi množičnih dvigov med vikendom naj bi bili mnogi bankomati brez denarja. Danes nihče v Grčiji ne bo mogel dvigniti denarja, to bo ponovno mogoče šele v torek.

Borze v rdeče številke, evro navzdol

Zaostritev grške krize je številke na nekaterih borzah obarvala v rdeče. V primerjavi z dolarjem evro izgublja, a se najbolj črne napovedi nekaterih analitikov niso uresničile. Zdrsnil je namreč za nekaj več kot odstotek, kar pa je precej manj od napovedanega.

Analitiki so zaradi negativnih učinkov grške krize prav tako napovedali spremembe na evropskih borzah in v ZDA. Hujše posledice je pričakovati tudi na atenski borzi, ki je tako kot banke danes zaprta, tako pa naj bi ostalo ves teden ali celo dlje. V Grčiji od danes prav tako veljajo tudi omejitve kapitalskih tokov.

image

Zaostritev v najbolj neprimernem času

Do zadnje zaostritve grške krize prihaja v glavni turistični sezoni, in to ravno v času, ko grški turizem zaradi cenovne konkurenčnosti beleži dobre rezultate. Po zagotovilih vlade pa zadnji ukrep ne bo veljal za tuje turiste. 

Vsi tisti, ki počitnikujejo v Grčiji ali so tik pred začetkom dopusta v tej priljubljeni evropski turistični destinaciji, bodo tako po zagotovilih vlade s karticami, izdanimi v njihovih državah, lahko na bankomatih dvigovali denar in opravljali transakcije.

image
a:1:{s:11:"description";s:24:"Fotografija je arhivska.";}

Kronologija grške krize:

Finančna agonija Grčije se vleče že nekaj let in očitno konca še ne bo kmalu ne glede na napovedani referendumimageo pogojih mednarodne pomoči Grčiji po zadnjem krogu pogajanj. Kratek pregled finančne krize v Grčiji so pripravili v časniku Delo.

  • 2009 – Oktobra socialdemokratska vlada Jorgosa Papandreua razglasi, da ji je prejšnja vlada zapustila proračunski primanjkljaj v višini 12,7 odstotka BDP in 350 milijard evrov dolgov. Decembra je grška bonitetna ocena znižana, Papandreu razglasi varčevalni program.
  • 2010 – Države z evrom in IMF Grčiji odobrijo posojilo v višini 110 milijard evrov v zameno za še ostrejše varčevalne ukrepe.
  • 2011 – Prihaja do prvih poročanj o morebitnem izstopu Grčije iz evro območja. EU odobri nov paket pomoči v višini 109 milijard evrov. Novembra Papandreu odstopi, vodenje prehodne vlade prevzame Lucas Papademos.
  • 2012 – Novembra se po večtedenskih pogajanjih držav z evrom in IMF uskladijo glede načrta razbremenitve dolgov, ki naj bi izboljšal razmere v Grčiji.
  • 2013 – Strokovnjaki trojke premaknejo inšpekcijo razmer v prihodnje leto, Grčija pa še vedno zamuja z izplačilom obresti, zato se nestrpnost v evropski skupini povečuje.
  • 2014 – Stopnja grške brezposelnosti doseže 28 odstotkov. Evropske države sprostijo novih 8 milijard pomoči.
  • 2015 – Nova vlada pod vodstvom Aleksisa Ciprasa na pogajanjih doseže štirimesečno podaljšanje za odplačilo grških obveznosti v zameno za reformni program, ki so ga odobrile države z evrom. Junija Grčija kot prva razvita država na svetu preloži plačilo zapadlih obveznosti na konec meseca.
     
Deli s prijatelji