MIGRANTSKI VAL

Panika na Balkanu: po novi poti prihaja 60.000 migrantov

Očitno se na območju nekdanje Jugoslavije spet obetajo burni poznopomladni in poletni meseci.
Fotografija: Migranti leta 2016 v Beogradu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Migranti leta 2016 v Beogradu. FOTO: Reuters

Migrantska kriza dobiva nove razsežnosti. Hrvaška policija je dobila jasna navodila, da naj na predelih, ki mejijo na BiH, poveča nadzor državne meje. O resnosti situacije priča podatek, da je v zadnjih mesecih v BiH prišlo vsaj 5000 migrantov, katerih edini cilj je preko Hrvaške in Slovenije priti v zahodno Evropo. 

Po poročanju Jutarnjega lista migranti na bosansko-hrvaški meji iščejo t. i. slabe točke, kjer ni nadzora policije, zato da bi lažje prišli v državo. Če jim bo to uspelo, bo imela policija opraviti z več sto migranti, ki bodo naenkrat prebili mejo. To je po navedbah časnika potrdila tudi vodja sektorja mejne policije Melita Močnik, ki je dejala, da mora hrvaška policija poostriti nadzor meje z BiH, še posebej na območju Cazina in Velike Kaduše.

Večje število prebežnikov poteka po t. i. novi migrantski poti iz Grčije preko Albanije in Črne Gore do BiH, na območju med Grčijo in Albanijo naj bi bilo v tem trenutku okoli 60.000 migrantov, katerih cilj je priti v zahodno Evropo.

Kaos v Sarajevu

Po besedah Slobodana Ujića, direktorja oddelka za tujce na Hrvaškem, je v prvih 10 dneh v tem mesecu v BiH vsak dan vstopilo okoli 100 ilegalnih migrantov. V Sarajevo in Veliko Kladušo med drugim prihajajo iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana in Iraka. V prestolnici BiH so odkrili tudi ilegalno šotorsko naselje, saj tamkajšnje oblasti ne rešujejo migrantske problematike. Tujci se naseljujejo tudi v zapuščene stavbe ali pa jih tamkajšnji prebivalce nameščajo kar na svojih domovih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije