ISKANJE REŠITEV

Opeharjeni lastniki volkswagnov: VW razmišlja tudi o menjavi avtov

Objavljeno 07. oktober 2015 17.49 | Posodobljeno 07. oktober 2015 17.49 | Piše: T. L.

Kar nekaj možnosti je na mizi, kako bodo v Volkswagnu popravili škodo po aferi s prilagojeno programsko opremo.

BERLIN – Po škandalu, ki si ga je privoščil avtomobilski gigant Volkswagen, ki je ob pomoči nameščene programske opreme namerno prirejal podatke o škodljivih izpustih na vozilih, je eno od bolj vročih vprašanj lastnikov vozil VW, kako bodo v podjetju napako popravili.  

Uradno se pri VW še niso odločili o naslednjih korakih oziroma o tem, kako bodo popravili manipulirana vozila. Na mizi je menda kar nekaj možnosti, med katerimi je najbolj radikalna zamenjava celotnega vozila. Po sicer bolj verjetnem scenariju pa bo popravilo vključevalo zmanjšano zmogljivost in/ali porabo goriva, nadgradnjo programske opreme ali naknadno vgradnjo strojne opreme. 

Spletna stran Jalopnik.com se ob tem sklicuje na agencijo Bloomberg. Ta navaja možnosti, ki jih trenutno preučujejo v VW. »Zamenjava prizadetih modelov z novimi je najbolj ekstremna možnost, o kateri proizvajalec avtomobilov razpravlja pred pogovori z regulatorji po vsem svetu. Že danes pa morajo predložiti načrt v Nemčiji,« so za agencijo povedali ljudje, ki so z načrti seznanjeni. 

Druge možnosti vključujejo nameščanje večjih katalizatorjev za shranjevanje in nevtralizacijo škodljivih emisij, še pravijo viri, ki ne želijo biti imenovani, dokler načrti ne bodo potrjeni. 

Kaj pa naštete možnosti pomenijo v finančnem smislu za VW? Oceno stroškov omenjenih alternativ znaša od manj kot 20 evrov do 10.000 evrov na avto, še trdijo viri. Rešitve pa se bodo razlikovale od regulatorja do regulatorja, kar pomeni, da načrta, ki ga bo VW sprejel za Nemčijo, ne bodo nujno uporabili v drugih prizadetih državah. 

Menjava vseh avtov je najverjetneje malo verjetna, kot pa še poudarjajo v agenciji Bloomerg, pa bo pri starejših in manjših dizlovih motorjih naknadna vgradnja strojne opreme težje izvedljiva.

Deli s prijatelji