PRIREJANJE PODATKOV

Lastniki VW vozil, preverite, ali je vaš avto zmanipuliran

Objavljeno 06. oktober 2015 19.45 | Posodobljeno 07. oktober 2015 12.35 | Piše: A. L.

Na uradni spletni strani VW se je pojavil iskalnik vozil z nameščeno opremo, ki je prirejala podatke o škodljivih izpustih.

Pred tedni je završalo, ko je bil v javnosti razkrinkan Volkswagen, ki je namerno prirejal podatke o škodljivih izpustih. Vozila imajo namreč nameščeno programsko opremo, ki je to omogočala.

Po prvih podatkih naj bi bilo po svetu, predvsem v Evropi, okoli 11 milijonov vozil VW z lažnivo elektroniko.

Ali je tudi vaše vozilo med zmanipuliranimi, lahko preverite na tej povezaviimage (stran je v nemščini, ker slovenske različice VW še nima).

Hitra navodila:

  • Bistveno je, da v polje za FIN vnesete VIN-številko vašega volkswagna. Najdete jo zapisano za vetrobranskim steklom ali pa v prometnem dovoljenju. Nato pritisnete modri gumb z napisom "Jetzt prüfen" (preveri)
  • V nemščini vam aplikacija potem takoj javi, ali je vaše vozilo prizadeto ali ne. Če nemščine ne obvladate, bodite pozorni na stavek: »Lieber Volkswagen Kunde, wir müssen Sie leider informieren, dass der in Ihrem Fahrzeug mit der Fahrgestellnummer …  eingebaute Dieselmotor vom Typ … von einer Software betroffen ist.« Ali po slovensko: »Spoštovani voznik, na žalost vas moramo obvestiti, da je v vašem vozilu vgrajen dizelski motor, ki je prizadet ...«
  • V galeriji je celoten zapis obvestila, da vozite lažnjivca. V tem primeru počakajte na navodila vašega pooblaščenega serviserja oz. zastopnikov znamke na slovenskem trgu.
Deli s prijatelji