VOJNA V UKRAJINI

Objavljeni tajni dokumenti ZDA razkrivajo slabe novice za Ukrajino. Je v velikih težavah?

Vojni analitik: Smo v zadnji fazi bitke za Bahmut. Tako bi lahko Ukrajina izgubila mesto.
Fotografija: FOTO: Marko Djurica, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Marko Djurica, Reuters

Strogo zaupni dokumenti Pentagona, ki so pricurljali na družbena omrežja, kažejo pesimističen ameriški pogled na vojno stanje v Ukrajini. Pri tem poudarjajo ukrajinske težave z orožjem in zračno obrambo ter napovedujejo upočasnitev vojne v prihodnjih mesecih, piše CNN. Dokumenti naj bi bili datirani s februarjem in marcem, podrobno pa opisujejo vojaške pomanjkljivosti v Ukrajini, medtem ko se Kijev pripravlja na spomladansko protiofenzivo.

Več zaupnih dokumentov opozarja, da bo ukrajinska zračna obramba srednjega dosega za zaščito čet na prvi bojni liniji »popolnoma izčrpana do 23. maja«, kar nakazuje, da bo Rusija kmalu imela premoč v zraku in da bo Ukrajina morda izgubila sposobnost zbiranja kopenskih sil v protiofenzivi.

Dokumenti prav tako poudarjajo težave z rusko vojaško ofenzivo in napovedujejo, da bo rezultat v bližnji prihodnosti pat položaj med stranema. »Ruska ostra kampanja izčrpavanja v regiji Donbas se verjetno usmerja v pat položaj, kar bo preprečilo cilj Moskve, da letos zavzame celotno regijo,« je zapisano v enem od tajnih dokumentov.

Uradniki, ki so seznanjeni s situacijo, so za CNN povedali, da se zdi, da so dokumenti del dnevnih obveščevalnih sestankov, pripravljenih za visoke voditelje Pentagona, vključno z generalom Združenega štaba generalom Markom Milleyjem.

Dokumenti razkrivajo velike ukrajinske težave

Dokumenti razkrivajo, da naj bi ameriška obveščevalna služba februarja letos opozorila, da Ukrajina morda ne bo mogla zbrati dovolj vojakov in orožja za svojo načrtovano spomladansko protiofenzivo in da bi bili lahko cilji, ki so si jih zadali, neuresničeni – ponovno zavzetje območja, ki ga je osvojila Rusija.

Dokument z oznako »strogo zaupno« še pravi, da se Kijev sooča s precejšnjimi »primanjkljaji pri ustvarjanju in vzdrževanju sil« in bo zato verjetno dosegel le »skromne ozemeljske pridobitve«. Dokument opisuje stanja v začetku februarja, nejasno pa je, koliko je Ukrajini ob podpori članic Nata od takrat uspelo nadomestiti pomanjkljivosti.

Drugi dokument z datumom 23. februar, v katerega je imel vpogled Guardian, opisuje napredek pri gradnji 12 »bojno verodostojnih« novih brigad za vodenje protiofenzive, opremljenih z 253 tanki in okoli 1500 drugimi oklepnimi vozili različnih vrst. Tri brigade naj bi ustanovili Ukrajinci sami, preostalih devet pa s pomočjo ZDA, zaveznikov in partnerjev. Načrtovane brigade v času nastanka dokumentov še zdaleč niso bile pripravljene, pet jih je moralo šele začeti usposabljanje. Šest brigad je imelo polovico ali manj opreme, ki so jo potrebovali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije