HEKERSKI NAPAD

Naslovi 200 milijonov uporabnikov twitterja v hekerskih rokah

Ni jasno, kdaj se je napad zgodil. Gre za enega največjih hekerskih vdorov doslej.
Fotografija: Mogoče je, da se je napad zgodil že pred Muskovim prevzemom. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Mogoče je, da se je napad zgodil že pred Muskovim prevzemom. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Hekerji so pridobili elektronske naslove več kot 200 milijonov uporabnikov družbenega omrežja twitter in jih javno objavili v hekerskem omrežju, je sporočil soustanovitelj izraelskega podjetja za kibernetsko varnost Hudson Rock Alon Gal. Kdaj naj bi se napad zgodil, ni znano. Twitter navedb še ni komentiral.

Gal je hekerski vdor opisal kot enega največjih, kar jim je bil kdaj priča. Posledice bosta novi hekerski napadi in novi primeri množičnih vdorov v zasebnost, je prepričan.

Prve navedbe o napadu je na družbenem omrežju linkedin objavil 24. decembra, Twitter pa v tem času ni podal nikakršnega komentarja ali odziva. Sicer ni znano, kdaj naj bi se napad zgodil.

Povsem mogoče je, da se je zgodil že pred lanskim oktobrom, ko je Twitter prevzel ameriški milijarder Elon Musk. Omrežje in družbo Twitter od prevzema pretresajo številne afere in težave, katerih skupni imenovalec je po mnenju analitikov predvsem Muskova namera za vsako ceno skrčiti stroške in povečati dobiček.

Musk je od prevzema lastništva med drugim odpustil več kot polovico zaposlenih, odstavil celotni upravni odbor, ponovno odprl račune nekaterih skrajnežev, zaprl račune več medijev in novinarjev ter napovedal rahljanje političnega in družbenoangažiranega oglaševanja na omrežju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije