VOJNA V UKRAJINI

Najbogatejši Ukrajinec se je oglasil z dobrodušno ponudbo

Obnoviti namerava Mariupol.
Fotografija: Uničenje v proizvodnji jekla v Mariupolu. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
Odpri galerijo
Uničenje v proizvodnji jekla v Mariupolu. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters

Najbogatejši Ukrajinec Rinat Ahmetov je obljubil, da bo pomagal obnoviti Mariupol. Ta je v času ruske invazije nad Ukrajino postal sinonim za uničeno mesto, v katerem so le še ruševine. Ahmetov je lastnik podjetja Metinvest, največjega ukrajinskega proizvajalca jekla. Trenutno zaradi razmer proizvodnja stoji, ostaja pa prepričan, da se bo Ukrajina sčasoma spet postavila na noge. »Mariupol je globalna tragedija, prav tako globalni primer junaštva. Zame je Mariupol vedno bilo in vedno bo ukrajinsko mesto. Trdno verjamem, da bodo naši pogumni vojaki ubranili mesto, četudi tudi razumem, kako težka je trenutno zanje situacija,« je dejal za Reuters.

image_alt
Vojna v živo: poglejte, kako Ukrajinci tolčejo po Rusih in uničujejo tanke (VIDEO)

Poslovnež je sicer v dnevnem stiku z vodstvom obratov v Mariupolu in zatrdil, da njegovo podjetje pod rusko okupacijo nikdar ne bo obratovalo. Je pa ruska zasedba mesta onemogočila skoraj tretjino ukrajinske proizvodnje jekla. »Želim si obnovo Mariupola in vzpostavitve novih proizvodnih obratov, da bo jeklo iz Mariupola znova konkurenčno na globalnem trgu.«

Ahmetov je v pogovoru tudi pohvalil strast in profesionalnost ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, četudi so mu mnogi še lani očitali, da je lobiral za zamenjavo oblasti. Te obtožbe je sicer označil za laži. Revija Forbes je njegovo premoženje leta 2013 ocenjevala na 15,4 milijarde dolarjev. Trenutno naj bi imel v 'le' 3,9 milijarde. Njegovo premoženje in posel sta od leta 2014, odkar je na Krimu izbruhnila vojna v Ukrajini, močno upadala. Izgubil je obrate na Krimu, prav tako na območju Donbasa, je pa prepričan, da bo proizvodnja jekla ključna pri povojni rekonstrukciji Ukrajine.

FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije