NAJDBA

Na dnu vodnjaka 900 let star zaklad

Med cekini našli tudi redke bizantinske zlatnike. Novce so očitno skrili med križarsko okupacijo.
Fotografija: Najdbo so razkrili v ponedeljek. FOTOGRAFIJI: AFP
Odpri galerijo
Najdbo so razkrili v ponedeljek. FOTOGRAFIJI: AFP

CAESAREA – V starodavnem sredozemskem mestu Caesarea na severu Izraela so odkrili redke zlatnike in zlate uhane. Najverjetneje je šlo za majhen osebni zaklad, ki so ga domačini skrili, ko so mesto pred 900 leti okupirali križarji. Izraelski urad za starine je dragoceno najdbo razkril v ponedeljek. Skupno so našli 24 zlatih cekinov in uhan, vse skupaj je bilo v bronasti posodi med dvema kamnoma v vodnjaku v neki hiši v 900 let stari soseski. To pomeni, da so zaklad tja skrili med abasidskim in fatimidskim obdobjem.
Najdbo so razkrili v ponedeljek. FOTOGRAFIJI: AFP
Najdbo so razkrili v ponedeljek. FOTOGRAFIJI: AFP

Vodji izkopavanj Peter Gendelman in Mohammed Hatar sta povedala, da kovanci izvirajo s konca 11. stoletja, zaradi česar lahko zaklad povežejo s križarji, ki so kraj okupirali leta 1101 v enem najbolj dramatičnih dogodkov v srednjeveški zgodovini tega mesta. Med letoma 1100 in 1118 je vojska Baldwina I. pobila večino prebivalcev mesta –​ Baldwin I. je bil kralj Križarskega kraljestva v Jeruzalemu. Lastnik zaklada in njegova družina so bili verjetno umorjeni ali pa so jih prodali kot sužnje.


Bakrena posodica, v kateri so se zadnje tisočletje skrivale dragocenosti, je dragocena sama po sebi, ležala je v 1,5 metra globokem vodnjaku. Vsebina zaklada je zelo zanimiva kombinacija kovancev, ki jih v Izraelu še niso odkrili, gre za18 fatimidskih dinarjev, ki so bili takrat standardna lokalna valuta, in nekaj izjemno redkih bizantinskih cesarskih zlatnikov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije