TEHERAN

Med protesti vse več žrtev

Po smrti 22-letnice Iranci preplavili ulice. Mahsine noge so bile v modricah.
Fotografija: Po nekaterih podatkih naj bi na ulicah umrlo celo več kot 30 ljudi. FOTO: Costas Baltas/Reuters
Odpri galerijo
Po nekaterih podatkih naj bi na ulicah umrlo celo več kot 30 ljudi. FOTO: Costas Baltas/Reuters

V Iranu še vedno zahtevajo odgovore in pravico za tragično smrt Mahse Amini, 22-letnice, ki jo je minuli teden v Teheranu prijela moralna in verska policija, v pridržanju pa naj bi doživela srčni napad, padla v komo in tri dni pozneje umrla.

Ženske si strižejo lase

A kaj kmalu je postalo jasno, da so mlado žensko med t. i. enournim podukom, ker se naglavna ruta ni ustrezno prilegala njenemu obrazu, tako hudo pretepli, da so ji povzročili usodne možganske krvavitve. O nasilju so pričali mnogi, ki naj bi može videli, da so se nad 22-letnico spravili že v vozilu, potem ko so jo prijeli, obupani oče pa je povedal, da mu pristojni dolgo niso dovolili videti njenega trupla; ko so mu le ugodili, je bila Mahsa povsem zakrita, izpod rjuhe pa so gledale le noge, prekrite z modricami. Pogreba v domačem kraju pokojne se je udeležilo več tisoč ljudi, številne ženske pa so si med obredom solidarno in v znak protesta odstranile naglavno ruto.

Ker ni privolila v naglavno ruto, je ostala brez sogovornika. FOTO: Twitter
Ker ni privolila v naglavno ruto, je ostala brez sogovornika. FOTO: Twitter

Protesti so se konec minulega tedna začeli v Šakezu, v pokrajini Kurdistan, do danes pa so se razširili v več kot 30 mest, tudi prestolnico Teheran. V nasilnih obračunih naj bi umrlo najmanj 17 ljudi, po nekaterih podatkih pa več kot 30, več deset je tudi ranjenih in pridržanih. Med mrtvimi naj bi bili tudi policisti. Policija in varnostne sile sicer zanikajo vsakršno odgovornost za žrtve med protestniki, ki so bili ubiti ali strelnim orožjem ali z nožem, protesti pa se po tednu dni le še zaostrujejo. Ženske sežigajo naglavne rute in si simbolično strižejo lase, na ulicah pa jih podpira tudi vse več moških, ki nasprotujejo islamski republiki. Središča številnih mest so se prelevila v bojišča, poročajo tamkajšnji mediji in pristavljajo, da so oblasti uvedle tudi omejitve pri rabi interneta in družabnih omrežij ter nekaterih aplikacij med iranskim prebivalstvom.

Policija, ki protestnike odganja tudi s solzivci in vodnimi topovi, še vedno zanika odgovornost za smrt 22-letnice, predsednik države Ebrahim Raisi pa je notranjemu ministrstvu naročil preiskavo dogodka. Mimogrede, Raisi je zavrnil intervju z ugledno novinarko CNN Christiane Amanpour, potem ko ta ni privolila v njegov pogoj, da bi med srečanjem v New Yorku nosila naglavno ruto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije