SMRT

Legendarne borke proti apartheidu ni več

Winnie Madikizela-Mandela je umrla po dolgi bolezni. 
Fotografija: Winnie Madikizela-Mandela. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Winnie Madikizela-Mandela. FOTO: Reuters

JOHANNESBURG – Po dolgi bolezni je danes v 82. letu starosti umrla Winnie Madikizela-Mandela, borka proti apartheidu ter druga soproga pokojnega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele. Kot je sporočil njen predstavnik, je umrla v bolnišnici v južnoafriškem mestu Johannesburg.

Winnie se je z Nelsonom poročila leta 1958. Par je bil poročen 38 let, od tega je Mandela 27 let preživel v zaporu. Winnie je morala zato sama vzgajati njuni dve hčeri, ob tem pa se je skladno s soprogovimi političnimi sanjami borila proti represivnemu vladanju bele manjšine. Kljub temu da sta bila maja 1994, ko je Mandela postal prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike, še vedno poročena, sta se neuradno razšla že dve leti pred tem. Po odmevni bitki na sodišču, ki je med drugim razkrila, da je imela Winnie razmerje z mladim telesnim stražarjem, sta se nato dokončno ločila leta 1996. Winnie je v bitki proti rasnemu razlikovanju sicer odigrala pomembno vlogo, vendar je bil njen sloves že takrat močno omadeževan. Oblasti so jo namreč leta 1986 povezale z grozljivimi umori, ko so nasilneži nad glavami domnevnih izdajalcev namestili gorečo, v bencin namočeno, avtomobilsko pnevmatiko in jo počasi spustili na glavo žrtve. Leta 1991 je bila obsojena tudi napada in ugrabitve v primeru umora 14-letnega dečka.

Na prvih demokratičnih volitvah v državi leta 1994 je bila Winnie izvoljena v parlament, postala je tudi namestnica ministra za umetnost in kulturo. A Mandela jo je odpustil, potem ko je brez odobritve odpotovala v Gano. Kljub temu je ohranila mesto v parlamentu, a se je v zadnjih letih sej le redko udeleževala.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije