ODKRITJE?

Korak bliže večnemu življenju

Na ameriški univerzi Yale jim je uspelo pri življenju ohranjati prašičje glave, ki so jih odstranili s teles. Ko bi naša telesa umrla, bi lahko tako pri življenju vzdrževali tudi človeške možgane.
Fotografija: Bomo nekega dne lahko živeli tudi po tem, ko nam srce neha biti? FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Bomo nekega dne lahko živeli tudi po tem, ko nam srce neha biti? FOTO: Guliver/Thinkstock

Kontroverzni eksperiment, ki so ga izvedli na priznani ameriški univerzi Yale, bi lahko ljudem kmalu omogočil nesmrtnost. Znanstveniki so obglavili prašiče, njihove možgane pa jim je uspelo pri življenju držati tudi do 36 ur po tem, ko jim krvi v glavo ni več črpalo srce. Odkritje bi lahko pomenilo velik korak naprej k presaditvi človeških možganov, kar bi nekoč v prihodnosti lahko vodilo celo v nesmrtnost, saj bi lahko človeške možgane priključili na umetne sisteme po tem, ko bi naša telesa umrla, in živeli bi dalje.
Nenad Sestan, eden od raziskovalcev, ki so dosegli izjemne rezultate.
Nenad Sestan, eden od raziskovalcev, ki so dosegli izjemne rezultate.

V poskusu so raziskovalci prašičje možgane pri življenju ohranjali tako, da so vanje po posebnem sistemu črpali umetno, s kisikom bogato kri ter jim tako omogočali, da so opravljali svoje funkcije. Nad rezultati so bili presenečeni tudi znanstveniki sami, saj niso pričakovali, da bo na milijarde možganskih celic preživelo in tako dobro delovalo, je na konferenci v Marylandu, kjer so predstavili rezultate, povedal eden od sodelujočih pri eksperimentu dr. Nenad Sestan. Prepričan je, da bodo nekega dne toliko izpopolnili sistem, ki možganom, ko ostanejo brez telesa, dovaja kri, da bo ta organ lahko živel za nedoločen čas. Upa, da bodo lahko z dodatnimi testi ugotovili tudi, kako ponovno vzpostaviti zavedanje. Tokrat se tega še niso lotili, saj gre za nekaj povsem novega, neznano področje, ki ga bo treba najprej bolje spoznati teoretično, preden se bodo lahko lotili dejanskih poskusov. 
Poskus so izvedli na prašičih. FOTO: Guliver/Thinkstock
Poskus so izvedli na prašičih. FOTO: Guliver/Thinkstock

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije