VOJNA V UKRAJINI

Kaj se dogaja z nuklearko v Zaporožju? Mednarodna agencija močno v skrbeh

Ruske sile so izklopile mobilna omrežja in internetne povezave.
Fotografija: Nuklearka v Zaporožju. FOTO: Stringer. Reuters
Odpri galerijo
Nuklearka v Zaporožju. FOTO: Stringer. Reuters

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je danes izrazil globoko zaskrbljenost zaradi dogajanja v ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje. Potem ko so jo zavzeli Rusi, so namreč komunikacije s to največjo nuklearko v Evropi motene. Ukrajinske oblasti so obvestile IAEA, da morajo upravljavci nuklearke zdaj sprejemati ukaze ruskih sil. Slednje pa so izklopile nekatera mobilna omrežja in internet, prekinjene so telefonske povezave, elektronska pošta in faks. Mobilne telefonske povezave so slabe.

image_alt
Grozljivka v Mariupolu: ujetih 200.000 civilistov, so brez hrane, vode in elektrike

»Izjemno sem zaskrbljen zaradi tega dogajanja, o katerem sem bil danes obveščen,« je sporočil Grossi. »Za varno delovanje elektrarne mora biti vodstvu in delavcem nuklearke omogočeno izvrševanje ključnih nalog v stabilnih razmerah brez nepotrebnega zunanjega vmešavanja ali pritiskov.« Grossi je globoko zaskrbljen zaradi »poslabšanja razmer glede ključnih komunikacij med regulatorjem in jedrsko elektrarno Zaporožje«. Kot je pojasnil, je zanesljiva komunikacija med regulatorjem in upraviteljem elektrarne kritičnega pomena za jedrsko varnost.

image_alt
V strahu zaradi napada na nuklearko: kakšno nevarnost predstavlja, tudi za Slovence, razkriva Leon Cizelj

Grossi je sicer v petek izrazil pripravljenost priti v Černobil in voditi pogajanja med ukrajinsko in rusko stranjo o varnostnih zagotovilih za ukrajinske jedrske elektrarne. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da je zamisel koristna in da bi srečanje lahko potekalo prek videopovezave ali v tretji državi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije