NE KAŽE DOBRO

Meteorolog iz soseščine svari: Letos utegne priti peklenskih 60 dni

Če se bo napoved uresničila, bi lahko imeli dolgotrajno vročino tudi pri nas.
Fotografija: Nas po lanskem, ko je bilo preveč padavin, letos čaka ekstremno vroče poletje? FOTO: Sung Yoon Jo Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Nas po lanskem, ko je bilo preveč padavin, letos čaka ekstremno vroče poletje? FOTO: Sung Yoon Jo Getty Images/istockphoto

V zadnjih letih imamo na Balkanu zares vroča poletja in prav nič ne kaže na to, da se bo v prihodnje kaj spremenilo. Goran Pejanović, meteorolog in namestnik direktorja srbskega Republiškega hitrometeorološkega zavoda, po poročanju Blica napoveduje za Srbijo zares peklensko poletje. Glede na to, da se ta nahaja relativno blizu nas, bi lahko to pomenilo ekstremno vroče poletje tudi za Slovenijo.

Pejanović pravi, bi lahko letošnje poletje prineslo kar od 35 do 60 dni z maksimalno dnevno temperaturo nad 30 stopinj Celzija. Zgodi se torej lahko, da bo imela polovica poletnih dni maksimalno dnevno temperaturo nad 30 stopinj Celzija.

Pretopel februar

Slobodan Sovilj, vodja srbskega Državnega centra za hidrometeorološke sisteme, je za Blic poudaril, da so imeli v Beogradu v letošnjem februarju zelo nadpovprečno toplo vreme. »V zadnjih 30 letih je bila februarja v Beogradu povprečna najnižja temperatura 3,8 stopinje, povprečna najvišja temperatura pa 7,8 stopinje. Letos je bila povprečna najvišja temperatura 15,9 stopinje. Prišli smo do odstopanja 8,1 stopinje. Pri nas je bilo vsak dan za 8 stopinj topleje, kot bi moralo biti, če pogledamo statistične podatke,« je dejal.

Niso pa imeli samo v Srbiji velikega temperaturnega odstopanja v februarju. Imeli smo ga tudi pri nas. Vremenoslovec Blaž Šter je pred nekaj dnevi objavil rdeče obravnavni zemljevid Slovenije. Zapisal je, da podatki z merilnih postaj Agencije RS za okolje kažejo, da je bil februar »kar za 5,5 stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem«. Dodal je, da gre za največji odklon od katerega koli meseca v zgodovini meritev.

image_alt
Slovenija v strahu pred pozebo: posledice bi bile lahko hude

image_alt
Vremenoslovec Šter objavil rdeči zemljevid Slovenije: to se v zgodovini meritev še ni zgodilo (FOTO)

Grozi pozeba

Vreme tudi v marcu ne skopari z visokimi temperaturami. Danes se je temperatura v številnih delih Slovenije povzpela do blizu 20 stopinj Celzija, po Arsovi napovedi pa lahko podobne temperature pri nas pričakujemo tudi jutri.

Napoved za prihodnje dni kaže, da nas vsaj čez dan še naprej ne bo zeblo, saj bodo najvišje temperature predvidoma nekje med 10 in 20 stopinjami Celzija. Kot kaže, pa bodo jutranje še vedno precej nizke in bodo v prihodnjih dneh predvidoma blizu ledišča. Prav nizkih jutranjih temperatur v prihodnjih dneh se marsikdo boji. Pozeba bi namreč lahko povzročila veliko škodo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije