POSNETEK, KI JE ŠOKIRAL SVET

Izpoved mame brutalno usmrčenega ukrajinskega vojaka Saše pretrese in šokira

Življenje človeka, ki je zaradi šokantnega posnetka postal heroj v Ukrajini, prikazuje vso nesmiselnost vojne med državama, ki sta bili nekoč tako blizu druga drugi.
Fotografija: Usmrčeni ukrajinski vojak. FOTO: Tviter
Odpri galerijo
Usmrčeni ukrajinski vojak. FOTO: Tviter

Pred dnevi je po spletu zaokrožil posnetek usmrtitve, na katerem je ukrajinski vojak Oleksandr (42) vzklikal »Slava Ukrajini!«, čemur so sledili streli ruskih vojakov.

Njegova mama je to videla na Facebooku, ko je bila doma na kavču in se je zlomila. »Samo zakričala sem: Saša! Saša! To je naš Saša!«, pripoveduje Praskovia Mihalovna (67).

Nemški Bild je v Ukrajini našel mamo, katere edinec je po zaslugi šokantnega posnetka postal simbol ukrajinskega odpora. Njegov zadnji klic je prejela 29. decembra. Dan kasneje je Oleksandr izginil na fronti v vzhodni Ukrajini. »Rekel mi je 'pazi nase, mama!'. Nikoli mi ni rekel, da je bil na prvi bojni črti.«

Oleksandr se je bojeval na vzhodu, v Soledarju, najbolj krvavem bojišču, kjer so se Ukrajinci branili pred  Wagnerjevimi plačanci. Življenje človeka, ki je zaradi posnetka postal heroj v Ukrajini, prikazuje vso nesmiselnost vojne med državama, ki sta bili nekoč tako blizu druga drugi.

image_alt
Dramatične besede Putinovih vojakov: »To je vse, kar je ostalo od mojega voda« (VIDEO)

Ko je Lensk v Rusiji leta 2001 poplavilo, je Oleksandr želel pomagati Rusom v tej katastrofi. Takoj je šel tja. V Rusiji je spoznal tudi ženo. Njegov sin, ki danes živi v Nemčiji, se je rodil v Rusiji.

A 20 let pozneje Rusi na bojišču brutalno usmrtijo Oleksandra, čeprav se je že predal, grozljiv dogodek pa posnamejo ruski vojaki. Njegova mati Praskovia pravi: »Mi in Rusija smo bili povezani. In zdaj nas ubijajo. Kako bi jim lahko odpustili?« 

»Vnuk je jokal in govoril 'to je moj oče, prepoznal sem ga, kako kadi, kako stoji, to je naš oče',« skozi solze še pove mati ubitega Ukrajinca.

Družina upa, da bodo ljudje, ki so ustrelili Oleksandra, nekoč odgovarjali za svoja dejanja. »Rada bi jih pogledal v oči. Kakšni ljudje so lahko tako grozni? Iz neposredne bližine so ustrelili neoboroženega človeka. Konec koncev imajo tudi matere, žene in otroke.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije