250 MILIJONOV EVROV

Italija bo obdavčila sladke pijače

Objavljeno 12. maj 2012 15.20 | Posodobljeno 12. maj 2012 15.21 | Piše: A. L., STA

Ne bodo pa obdavčili nezdravih prigrizkov in podobnega.

RIM – Italija je razkrila načrt uvedbe davka na sladke brezalkoholne pijače, ki bi znašal tri cente na steklenico oziroma pločevinko. S tem bi se v državno blagajno nateklo okoli 250 milijonov evrov letno, razbremenjena pa bi bila tudi zdravstvena blagajna, ocenjuje minister za zdravje Renato Balduzzi. »Ta davek ne bo povzročil težav niti potrošnikom niti proizvajalcem, hkrati pa bo poslal resno sporočilo družinam, ki se problemu nezdravih brezalkoholnih pijače ne posvečajo dovolj,« je dejal minister.

Za zdravo življenje in razbremenitev zdravstvenega sistema

Ob uvedbi davka italijansko ministrstvo za zdravje načrtuje tudi kampanjo, s katero bodo mlade spodbujali k bolj zdravemu načinu prehranjevanja. »Študije kažejo, da polovica mladih dnevno popije preveč sladkih pijač,« ob tem svari minister. Sicer je Italija proizvajalcem živil že naročila, da do leta 2014 znižajo vsebnost maščob, sladkorja in soli v prehranskih proizvodih. »Italijanom želimo pojasniti, da lahko z zdravimi prehranskimi izdelki prihranijo. Kdor bolj zdravo je in živi, pa razbremeni tudi javni zdravstveni sistem,« še dodaja Balduzzi.

Italijanski zveza potrošnikov: zakaj samo pijače? 

Italijanska zveza potrošnikov Codacons nad načrtom vlade ni navdušena. »Z izgovorom, da ji gre za uravnoteženo prehrano, bo vlada le posegla v denarnice potrošnikov,« menijo. Kritični so tudi do dejstva, da se bo novi davek nanašal le na pijače, ne pa tudi na druga sporna živila, kot so prigrizki in sladkarije.

Deli s prijatelji