PIJAČE

ZPS: Koliko kock sladkorja vsebujejo

Objavljeno 12. april 2012 16.00 | Posodobljeno 12. april 2012 16.00 | Piše: A. L.

Presenetljivi rezultati testa Zveze potrošnikov Slovenije.

LJUBLJANA – »Raziskave kažejo, da sladkane pijače, a tudi take z dodanimi sladili ne potešijo občutka lakote, celo nasprotno, po pitju pijače pojemo več, kot potrebujemo. Za žejo torej le vodo, za lakoto pa hrano,« svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

V ledenem čaju 12 kock sladkorja

Pri ZPS potrošnike opozarjajo na trditve na pijačah. »Trditvi »brez dodanega sladkorja« ali »s sladili« ne pomenita, da živilo ne vsebuje sladkorja, saj sladkor lahko vsebujejo posamezne sestavine živila, npr. sadje. Tega številni potrošniki ne vedo, saj prepogosto ne preberejo, kaj dejansko izbrana pijača vsebuje. Dandanes številne industrijske pijače ne vsebujejo le umetnih sladil, ampak tudi aditive,« je izpostavila Marjana Peterman. »Ali ste vedeli, da lahko ledeni čaj v pollitrski plastenki vsebuje kar 12 kock, pollitrska plastenka vode z okusom pa 5 kock sladkorja (1 kocka = 4g)?« se glasi eden od primerov, s katerim postreže ZPS.

Voda, voda, voda

Raznorazni napitki oz. industrijske pijače, ki mamijo potrošnike s polic s svojo privlačno obliko, velikokrat nimajo prav v nobenem pogledu privlačne vsebine, pravijo pri ZPS. V večini primerov nimajo nikakršne hranilne vrednosti, v sestavi pa prevladujejo voda in različne vrste sladkorjev. »Raziskave kažejo, da že en napitek sladkane pijače (250 do 300 mililitrov) dnevno poveča tveganje za koronarno bolezen za 20 odstotkov,« je poudarila Petermanova in dodala: »Še vedno ostaja voda najboljša pijača za vzdrževanje zdravja, poleg uravnotežene prehrane in redne telesne aktivnosti.«

Več pa v zgornji fotogaleriji.

Deli s prijatelji