LAŽNE NOVICE

»Hrvaška predsednica prodala 35 mercedesov«

Na družbenih mrežah so se razpisali o Kolindi Grabar Kitarović.
Fotografija: Hrvaška predsednica republike Kolinda Grabar Kitarović. FOTO: Damir Sagolj, Reuters
Odpri galerijo
Hrvaška predsednica republike Kolinda Grabar Kitarović. FOTO: Damir Sagolj, Reuters

ZAGREB – Zdaj že skoraj svetovno znana hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović polni naslovnice medijev. Tudi takih, ki so bili ustanovljeni za širjenje lažnih informacij z lažnimi objavami, piše hrvaški portal Jutarnje vesti.

Največ lažnih prispevkov o hrvaški predsednici naj bi bilo objavljenih na facebook strani, ki je povezana s nemško skrajno desničarsko stranko AfD (Alternativa za Nemčijo). O njej so se razpisali tako v Nemčiji kot tudi Avstriji, Italiji, Afriki, Braziliji, Nigeriji ... Nekatere od zaslug, ki so ji jih pripisali, so si avtorji članov izposodili pri drugih političarkah.

Na albanskih družbenih omrežij se je razpošiljala njena fotografija s pripisom, da je prodala 35 mercedesov. V Italiji se je seznam predsedničinih lažnih zaslug dopolnil z nagradami za vsakega novorojenega otroka. Pisalo se je tudi, da je prodala predsedniško letalo, a to je zares storila predsednica Malavija leta 2013 z željo, da se denar nameni za zmanjšanje lakote v državi. Pojavila se je tudi novica, da je šofirala avtobus, na katerem so bili hrvaški nogometaši. To je objavila neznana Nigerijka, novico pa je v manj kot dnevu delilo dvajset tisoč ljudi.

Vsem novicam ne gre verjeti, a o hrvaški predsednici se je pisalo pretežno lepo. »Taka mora biti predsednica in premierka,« pa so bili menda najpogostejši komentarji.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije