UBITIH NAJMANJ 12 LJUDI

Groza na Bližnjem vzhodu se nadaljuje: v novem napadu ubiti tudi otroci

Palestinsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je bilo med begom ubitih 70 ljudi, in za napad okrivilo Izrael.
Fotografija: Poteka velika evakuacija Gaze. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa Reuters
Odpri galerijo
Poteka velika evakuacija Gaze. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa Reuters

Na severu območja Gaze je bil na eni od evakuacijskih poti v petek popoldne napaden konvoj palestinskih civilistov. Pri tem je bilo po poročanju britanskega BBC ubitih najmanj 12 ljudi, tudi otroci. Na tovornjaku, ki je bil zadet, pa je bilo okoli 30 ljudi.

Pot iz severa proti jugu Gaze je bila polna cel dan, saj so se prebivalci severnega dela palestinske enklave množično odzvali na petkov poziv izraelske vojske, naj se pred načrtovano kopensko operacijo umaknejo na jug. Vojska jim je za umik sprva dala en dan časa, nato pa je rok nekoliko zamaknila, tako da naj bi se po zadnjih podatkih iztekel danes ob 15. uri po srednjeevropskem času.

Palestinsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je bilo med begom ubitih 70 ljudi, in za napad okrivilo Izrael. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da preučuje napad, skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki nadzira Gazo, pa obtožila, da prebivalcem skuša preprečiti odhod na jug.

Več sto tisoč ljudi odšlo na pot

Po podatkih izraelske vojske je od okoli 1,1 milijona prebivalcev severnega dela Gaze proti jugu te palestinske enklave že odšlo več sto tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prebivalce Gaze so še pozvali, naj z odhodom ne odlašajo, potem ko so jim danes za umik zagotovili dve domnevno varni evakuacijski poti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije