LIBIJA

Gadafijevo prekletstvo se uresničuje?

Objavljeno 25. oktober 2015 15.51 | Posodobljeno 25. oktober 2015 15.51 | Piše: M. I.
Ključne besede: Moamer el Gadafi

Gadafi je svet svaril pred kataklizmičnimi dogodki, ki bi sledili njegovemu padcu.

Moamer Gadafi

Moamer el Gadafi je Libiji vladal s trdo roko od leta 1969, ko je v vojaškem udaru s svojimi zvestimi gverilskimi vojaki s prestola vrgel kralja Idrisa. Vladavino, dolgo štiri desetletja, je gradil po vzoru vodje egiptovske revolucije Naserja. Njegova ideologija je bila mešanica socializma in arabskega nacionalizma. Politično opozicijo je držal v šahu z rednimi čistkami največjih nasprotnikov tako doma kot tudi libijskih disidentov v tujini.

Napisal je zeleno knjigo po vzoru Maove rdeče knjige socializma, v kateri je zavračal kapitalizem, liberalizem in svobodo medijev. Sodeloval je z več terorističnimi organizacijami, zahodna politika pa je Libijo označila za državo, ki sponzorira državni terorizem. Gadafijeva oblast je posredno priznala krivdo za strmoglavljenje Pan-Amovega boeinga 747 nad Lockerbiejem, kjer je umrlo več kot 200 oseb, V poznejših letih se je Gadafi precej umiril in postal zaveznik zahoda pri boju proti terorizmu, prav tako pa se je odpovedal razvoju orožja za množično uničenje. 

Preberite še: VIDEO: »Prekletstvo« Gadafija: Evropo bo preplavilo na milijone beguncev

Kot smo že poročali, je marca leta 2011, sedem mesecev pred svojo smrtjo, Gadafi napovedal mračno prerokbo. Dejal je, da če ne bo njega na oblasti, ne bo nihče preprečil vala beguncev z Bližnjega vzhoda in Afrike ter teroristov Al Kaide. Prerokba se danes uresničuje. Begunci v človeških rekah derejo na območje EU, al Kaido pa je zamenjala še brutalnejša Islamska država. 

 

Deli s prijatelji