PREROŠKO

VIDEO: »Prekletstvo« Gadafija: Evropo bo preplavilo na milijone beguncev

Objavljeno 19. september 2015 22.25 | Posodobljeno 19. september 2015 22.27 | Piše: S. U.

V marcu 2011 je nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi opozoril, da brez enotne in stabilne Libiji ne bo nikogar, ki bi nadzoroval nešteto migrantov iz Afrike in z Bližnjega vzhoda, ki bežijo v Evropo.

»Milijoni beguncev bodo preplavili evropske meje in zagotovo presenetili zahodne politike,« so bile besede libijskega voditelja Moamerja Gadafija le nekaj mesecev pred brutalno usmrtitvijo. V marcu 2011 je namreč Gadafi opozoril, da brez enotne in stabilne Libiji ne bo nikogar, ki bi nadzoroval nešteto migrantov iz Afrike in z Bližnjega vzhoda, ki bežijo v Evropo.

Kot pišejo Nezavisne novine, je Gadafi v nasprotju z zahodnimi voditelji, spoznal, da bodo milijoni beguncev prišli v Evropo, če Tripoli pade. »Sredozemlje bo postalo morje kaosa,« je nekdanji libijski voditelj takrat dejal za televizijsko postajo France 24.

Gadafijev sin Saif, ki so ga nekoč imeli za očetovega naslednika, zdaj pa čaka na izvršitev smrtne kazni, je v istem intervjuju napovedal podobno usodo Evrope. »Libija lahko postane Somalija severne Afrike in Sredozemlja. Videli boste pirate na Siciliji, Lampedusi in milijone nezakonitih priseljencev. Teror bo trkal na vrata.« 

Nihče ga ni poslušal. Namesto tega so zahodne sile sprožile vojaško posredovanje, strmoglavile Gadafija z oblasti, od Libije pa ni ostalo skorajda nič ...

Deli s prijatelji