VULKAN

Fuego še bruha, 75 mrtvih, 200 pogrešanih

Evakuirali so več kot 3300 ljudi, nastanjeni so v zavetiščih.
Fotografija: Evakuirali so več kot 3300 ljudi, nastanjeni so v zavetiščih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Evakuirali so več kot 3300 ljudi, nastanjeni so v zavetiščih. FOTO: Reuters

CIUDAD DE GUATEMALA – Odkar je gvatemalski vulkan Fuego konec minulega tedna začel bruhati, pogrešajo več kot 200 ljudi, na desetine jih je umrlo. Zaradi novega izbruha in močnih eksplozij v vulkanu, ki leži kakih 35 kilometrov jugozahodno od prestolnice, so reševalci morali ustaviti iskanje preživelih.

Po podatkih inštituta Inacif je izbruh vulkana od nedelje zahteval najmanj 75 življenj. Vodja reševalnih operacij nacionalne koordinacije za naravne katastrofe Conred Sergio Cabanas je dejal, da zaradi izjemno visokih temperatur lave vseh pogrešanih ne bo mogoče najti, saj so številna trupla zoglenela. Evakuirali so več kot 3300 ljudi, nastanjeni so v zavetiščih.

Strokovnjaki pričakujejo novo iztekanje lave, zelo vročega pepela, blata, vode in kamenja. V Gvatemali sta aktivna še dva vulkana – Santiaguito na zahodu in Pacaya, ki leži 20 kilometrov južno od prestolnice Ciudad de Guatemala. Ta majhna srednjeameriška država leži na tihomorskem ognjenem pasu, kjer je osredotočene 85 odstotkov potresne dejavnosti na našem planetu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije