UJMA

FOTO in VIDEO: Pag poplavljen, na udaru tudi Zagreb

Objavljeno 30. julij 2014 23.37 | Posodobljeno 30. julij 2014 23.59 | Piše: Mo. S.

Močne padavine nagajajo tudi turistom, ki počitnice preživljajo v hrvaških kampih.

ZAGREB – Južni sosedje se ubadajo z vremenskimi nevšečnostmi, ki so daleč od tega, kar bi julija pričakovali. Na Pagu se te dni mudi tudi naš bralec, ki nam je poslal zgornji fotografiji in posnetek. Vse to je nastalo med potjo iz Zrć do centra Novalje, kjer so nekateri odseki cest povsem pod vodo in komajda prevozni ali pa sploh ne.

Na udaru tudi v avtokampih

Sicer pa močne padavine nagajajo tudi turistom, ki dopust ali počitnice preživljajo v hrvaških kampih. »Pri nas v Balah že nekaj od 4. ure naprej tolče kot pri norcih,« so zjutraj poročali na facebooku portala avtokampi.si, kjer redno spremljajo razmere v kampih. Dodali so, da je na nekaterih otokih očitno še hujše.

Huda nevihta zajela Zagreb

Danes popoldne so močne nevihte zajele še Zagreb. Po poročanju portala jutarnji.hr je viharni veter podiral drevesa, domačini in turisti pa so iskali zatočišča. Neurje je veliko nevšečnosti povzročilo tudi v prometu, na teren pa so morale vse razpoložljive intervencijske ekipe. Veje dreves so padale na električno napeljavo in povzročile prekinitev tramvajskega prometa v vzhodnem delu mesta, zaradi vode na cestah so začasno zaustavili tudi nekatere linije mestnega avtobusnega prometa.

Lokalni Radio 101 je poročal, da gre pričakovati tudi zamude v letalskem prometu, saj je poplavljena vzletno-pristajalna steza na zagrebškem mednarodnem letališču Pleso. Območje Siska jugovzhodno od Zagreba je medtem zajela toča, podobne novice pa prihajajo tudi iz Čakovca in Koprivnice.

Zaprli zračni prostor

V centru za kontrolo zračnega prometa v Zagrebu je med neurjem okoli 15. ure vdrla voda, zmanjkalo je elektrike. Ker nadzorniki niso mogli več spremljati letal v hrvaškem zračnem prostoru – v njem je bilo takrat približno 100 potniških letal –, so morali zračni prostor nad vso državo začasno zapreti. Letala, ki so bila v zraku, so varno pospremili v zračne prostore drugih držav. Že nekaj pred 17. uro so sicer začeli znova delati in promet se je počasi normaliziral.

Ciklon Melisa je pred tem danes zajel Zadar, kjer so bili poplavljeni številni mestni trgi in ulice. Na več otokih na zadrskem območju so zabeležili rekordne dnevne količine dežja. V morju pri Čiovu nedaleč od Splita so zasledili vodne trombe.

Deli s prijatelji