HRVAŠKA

Rdeči alarm za Istro, Kvarner in južno Dalmacijo

Objavljeno 30. julij 2014 13.09 | Posodobljeno 30. julij 2014 15.28 | Piše: B. P.

Dopustniki na omenjenih območjih lahko pričakujejo močne nalive in sunke vetra.

Nad morjem je besnelo.

ZAGREB – Nestabilno vreme ni zajelo le Slovenije, ampak tudi našo južno sosedo. Za danes so meteorologi za Istro, Kvarner in južno Dalmacijo razglasili rdeči alarm. Močne padavine se bodo po napovedih s severnega Jadrana razširile nad vso državo, v omenjenih predelih pa pričakujejo močne plohe in nevihte z močnejšimi sunki vetra.

Meteoalarm je danes izdal opozorilo za Liko in Gorski kotar, kjer naj bi padlo tudi do 80 litrov dežja na kvadratni meter. V Istri, Kvarnerju in srednji Dalmaciji pričakujejo 50 litrov dežja na kvadratni meter, da bo tistim, ki tam počitnikujejo še neprijetnejše, pa bo poskrbel jugo, ki lahko v sunkih doseže tudi 65 km/h. Na skrajnem jugu države obstaja nevarnost pojava vodnih tromb.

Še najmirnejše bo po podatkih meteoalarma v Slavoniji. V noči na četrtek se bo povsod ohladilo, ponekod bodo še možne padavine, ki bodo do petka ponehale. Konec tedna bo predvidoma topel in sončen.

Dež ne bi smel tako zelo vplivati na turizem

Hrvaški turistični delavci kislo poletje krivijo za izpad dohodka, ki je bil zelo očiten julija, a se na ministrstvu za turizem s tem ne strinjajo. Pravijo, da se Hrvaška preveč zanaša na morje in sonce, naravne lepote, ki jih imajo v obilici, a to je tudi vse, kar znajo ponuditi turistom. To da se najbolj pokaže ob ne najlepših dnevih. Miroslav Dragičević, strokovnjak na področju turizma, je povedal, da je največja težava hrvaškega turizma, ker ponuja »sonce, morje in nič drugega«.

Nekdanja ministrica za turizem Pave Župan-Rusković je dodala, da se vsako leto spopadajo z istimi težavami: »Zaradi dežja ne bi smeli imeti finančne luknje. Ne bi smeli dovoliti, da je gostom pri nas dolgčas, pa jim postane že po treh dneh, ker je vse enako in nimajo ničesar početi. Stvari bomo morali resno vzeti v roke in odpraviti težave.«

Ciklon Melisa je divjal tudi po Zadru.

Deli s prijatelji