NI ŠE MIRU

FOTO: Preko žičnate ograje tudi otroci, med begunci terorist

Objavljeno 17. september 2015 15.24 | Posodobljeno 17. september 2015 14.46 | Piše: T. L.

Po včerajšnjem kaosu, ko so preko ograje leteli tudi otroci, je danes na mejnem prehodu Horgoš mirnejše. Tudi danes delijo načrte z alternativno potjo do Nemčije preko Slovenije.

Na srbsko-madžarski meji so razmere zaostrene.

BUDIMPEŠTA – Na srbsko-madžarskem mejnem prehodu Horgoš je po včerajšnji vroči krvi, ki je zavrela po zaprtju madžarske meje,image mirnejše. Begunci so se zbrali pred zaprto mejo in mirno protestirajo, saj Madžarska ne želi odpreti meje. Na transparentih med drugim opiše 'mir', 'hvala, Srbija', 'pustite nas skozi' in podobno. Približno 20 metrov od meje se je oblikoval živi žid beguncev, med katerimi so tudi ženske in otroci. 

Je pa policija sporočila, kakšen je izkupiček včerajšnjih nemirov, ki so izbruhnili ob meji, potem ko se je policija beguncev, ki so prebili ograjo, lotila s solzivcem in vodnimi topovi. Policija je priprla 29 ljudi, med katerimi je bil tudi moški, ki je v po podatkih varnostno-obveščevalnih služb terorist. Poškodovanih je najmanj 20 policistov, med njimi tudi dva otroka.

Včeraj se je ob meji zgodil še en dramatičen dogodek, ki nakazuje stisko beguncev. Novinarji portala 24sata.hr so namreč sporočili, da so bili priča žalostnemu dogodku, ko sta preko ograje, ki drži begunce v Srbiji in daleč od EU, iz množice priletela tudi dva otroka. Očitno so ju starši in skrbniki želeli za vsako ceno spraviti v EU. Kaj se je zgodilo z njima, še ni jasno.

Tudi danes na meji delijo načrte, s katerimi begunce obveščajo, preko katerih držav se lahko prebijejo do Nemčije, zdaj ko je Madžarska zaprta. Gre seveda za pot preko Hrvaške in Slovenije. Hrvaško je že preplavil val beguncev in oblasti so se že znašle pred velikimi težavami, saj begunci prihajajo v večjem številu in hitreje, kot so domnevali.  

Upa, da bo boljše na Hrvaškem

»Tu postaja zelo grdo,« pravi Ahmed iz Bagdada, ki si zdaj želi v EU preko Hrvaške. »Ko smo izvedeli za pot preko Hrvaške, nismo dolgo čakali. Želim na Švedsko, da bi se srečal s svojo družino. Upam, da me bodo bolje obravnavali na Hrvaškem,« je dejal za agencijo Reuters.

Srbski premier Aleksandar Vučić je zaradi ravnanja madžarske policije opozoril EU, naj pozove svoje članice, da ravnajo v skladu z evropskimi smernicami. Madžarsko je obtožil brutalnega in neevropskega odnosa do beguncev. Nad odnosom do beguncev na srbsko-madžarski meji je zgrožen tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

 

Deli s prijatelji