V ŽIVO

FOTO in VIDEO: Kaos in razdejanje: med policisti in begunci se zaostruje

Objavljeno 16. september 2015 19.20 | Posodobljeno 16. september 2015 19.15 | Piše: T. L.

Razmere na srbsko-madžarski meji se zaostrujejo.

Na srbsko-madžarski meji so razmere zaostrene.

BUDIMPEŠTA – Na madžarskem mejnem prehodu Horgoš vlada velika napetost. Madžarska policija je danes na meji s Srbijo uporabila solzivec proti beguncem, ki so protestirali, ker ne morejo prečkati meje, pripeljali pa so tudi vodne topove, medtem ko prostor preletavajo helikopterji, poroča srbski portal B92

Russia Today dogajanje na meji spremlja v živo: 

Ena skupina prebila ograjo

Policisti so solzivec tudi uporabili in begunci so začeli bežati. Kot je poročal s kraja dogajanja novinar B92, je slišati jok otrok in žensk. In kaj se je pravzaprav dogajalo? Begunci, ki so noč preživeli na tako imenovani nikogaršnji zemlji na mejnem prehodu Horgoš, so naenkrat odhiteli k mejnemu prehodu Horgoš 2, nato pa je ena skupina prebila glavno ograjo, kjer so jih z vodnimi topovi in solzivcem zadržali madžarski policisti, ki so na meji zbrani v velikem številu.

Madžarska policija je tudi odkrito zagrozila z uporabo fizične sile, če bodo begunci skušali vstopiti na madžarsko ozemlje. Begunci pa vztrajajo in zahtevajo, da Madžari odprejo mejni prehod. 

Agencija Reuters navaja besede enega od predstavnikov madžarske vlade, češ da »ljudje s kovinskimi palicami in motikami s srbske strani meje skušajo vstopiti na ozemlje Madžarske«. Begunci, ki so ostali pred zaprto madžarsko mejo, policiste obmetavajo s steklenicami in kamenjem. V protestu beguncev pred madžarsko mejo naj bi od približno 500 beguncev sodelovalo 300 ljudi. 

Deli s prijatelji