DENAR

Elon Musk je zdaj najbogatejši

Za milijardo je prehitel Jeffa Bezosa. Neverjetni vzpon mu je omogočila Tesla.
Fotografija: Že pri tridesetih je bil multimilijonar. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Odpri galerijo
Že pri tridesetih je bil multimilijonar. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters

Revni so od začetka pandemije še revnejši, bogati pa še bogatejši, to je že dobro znano dejstvo. Toda preskok, ki je uspel Elonu Musku, je kljub že znanim številkam in podatkom osupljiv. Ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX je zdaj najbogatejši na svetu, s prestola je izrinil Amazonovega Jeffa Bezosa, delnice avtomobilskega podjetja Tesla pa so se v zadnjih mesecih podražile za kar 700 odstotkov.

Zdaj je številka 2. FOTO: Mike Segar/Reuters
Zdaj je številka 2. FOTO: Mike Segar/Reuters
Njegov vzpon nikakor ne preseneča, Musk je novembra lani z drugega mesta spodrinil soustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, letošnje leto pa je začel z naskokom na sam vrh, kjer je za milijardo prehitel Bezosa: njegovo premoženje namreč zdaj znaša kar 151 milijard evrov, na začetku lanskega leta pa je bilo vredno mnogo manj, 22 milijard.

Vzpon Južnoafričana, ki ima tudi ameriški in kanadski potni list, je resnično dih jemajoč, a poznavalci povedo, da poslovnež, ki ne šteje niti 50 let, še ni dosegel svojega vrhunca. Rojstno Pretorio je zapustil pri 17 letih in se preselil v Kanado, tam je nadaljeval študij, a ga je končal v ZDA, v Pensilvaniji, in sicer ima dve diplomi, iz ekonomije in fizike. Na Stanfordu je vpisal doktorski študij, a je zavohal poslovno priložnost in jo zagrabil ter ustanovil spletno oglasno platformo Zip2, ki jo je pozneje prodal Compaqu. Multimilijonar je tako postal že pri tridesetih letih, njegova pot pa od takrat drvi strmo navzgor. Med drugim je ustanovil spletno banko X.com, pozneje pa SpaceX, OpenAI in Neuralink ter se pridružil Tesli, ki je pod njegovim vodstvom doživela neverjeten razmah in uspeh.


Musk trenutno živi v Teksasu in ima šest otrok, pet sinov iz zakona s Kanadčanko, pisateljico Justine Wilson, in sicer dvojčke in trojčke, nad katerimi si delita skrbništvo. Poročen je bil še z angleško igralko Talulah Riley, zdaj pa je v razmerju s kanadsko glasbenico Grimes, s katero ima prav tako sina. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije