URA ZA ZEMLJO

Eifflov stolp, Big Ben in Empire State Building bodo v temi

Po svetu že ugašajo luči ob Uri za Zemljo.
Fotografija: Ura za Zemljo. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Ura za Zemljo. FOTO: Instagram

SYDNEY – Po svetu na znamenitostih in po domovih ob globalni prostovoljski pobudi Ura za Zemljo že ugašajo luči. Med prvimi so to storili v avstralskem Sydneyju, kjer sta se v temo zavila tamkajšnja opera in znameniti most v pristanišču. Letošnjo akcijo Svetovni sklad za naravo (WWF) sicer posveča problematiki plastike.
Ura za Zemljo. FOTO: Instagram
Ura za Zemljo. FOTO: Instagram

Vodja WWF Avstralije Dermot O'Gorman je povedal, da je to največje gibanje na svetu, katerega namen je, da ljudje ukrepajo proti podnebnim spremembam. Letošnjo akcijo spremlja slogan Odreši se plastike, izberi naravo. WWF poziva vlade sveta, naj sprejmejo pravno zavezujoč sporazum na svetovni ravni, ki bi preprečil dušenje morij s plastiko. Prav tako organizacija spodbuja ljudi, da v vsakodnevnem življenju sprejemajo odločitve, ki imajo pozitivne posledice za planet.
FOTO: Marcelc Getty Images/istockphoto
FOTO: Marcelc Getty Images/istockphoto

Ura za Zemljo se je kot simbolični dogodek ugašanja luči začela prav v Sydneyju leta 2007, danes pa se akciji pridružuje več kot 180 držav in ozemelj. Najbolj znane svetovne znamenitosti, kot so pariški Eifflov stolp, rimski Kolosej, londonski Big Ben, dubajski Burdž Kalifa ter newyorški Empire State Building, bodo med 20.30 in 21.30 po lokalnem času zavite v temo.

V Sloveniji se je lani tej akciji pridružilo več kot 20 mest, številna pa bodo sodelovala tudi letos. Iz Mestne občine Ljubljana so sporočili, da bodo za eno uro zatemnili zunanjo osvetljavo več objektov, med njimi so Ljubljanski grad, obzidje Križank in Plečnikove arkade na Ljubljanski tržnici.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije