GROZIJO Z USMRTITVIJO

Džihadisti čakajo, vozniku pa se je razvezal jezik

Objavljeno 07. avgust 2015 22.11 | Posodobljeno 07. avgust 2015 22.08 | Piše: Mo. S.

Med Egiptom in drugimi državami naj bi želeli povzročiti spor, pokvariti pa naj bi želeli tudi svečano odprtje nove poti skozi Sueški prekop.

ZAGREB, KAIRO – Po tistem, ko se je iztekel 48-urni rok,image ki ga je Islamska država določila egiptovski oblasti, da iz zapora v Kairu izpusti muslimanske zapornice, ni natančno jasno, kaj sledi. Če tega ne bodo storili, bodo obglavili 31-letnega Hrvata Tomislava Salopka, so zagrozili, po preteku roka pa je vse bolj ali manj potihnilo.

Egiptovski mediji so poročali, da naj bi pripadniki skrajne skupine razmišljali, da rok podaljšajo za 48 ur, medtem pa naj bi tudi egiptovske oblasti začele tehtati možnost, da vendarle ugodijo njihovim zahtevam.

Visoki cilji: zanetiti nemir med državami

Kot poroča hrvaški Jutarnji list, so strokovnjaki za islamistične skupine za egiptovski portal Sedem dni ocenili, da je bila ugrabitev organizirana zaradi več ciljev. Med Egiptom in drugimi državami naj bi želeli povzročiti spor, pokvariti pa naj bi želeli tudi svečano odprtje nove poti skozi Sueški prekop. Ugrabitev so izvedli, da bi pokvarili odprtje prekopa, saj da ta utrjuje legitimnost zdajšnjega režima v Egiptu in predstavlja veliko gospodarsko moč na zemljevidu sveta, je povedal Kamal Habib, strokovnjak za islamistične skupine.

Vozniku se je odvezal jezik

Egiptovske varnostne službe so začele iskati kraj, na katerem je nastal srhljivi posnetek in menda našli IP-naslov računalnika, pri tem pa naj bi jim bil v pomoč voznik, ki da je videl džihadiste. Razkril je opis moških, njihovo narečje in celo tip orožja, s katerim so zagrozili Hrvatu. 

Salopka so sicer ugrabili 22. julija na območju Kaira, ko je bil z voznikom na poti v službo.

Deli s prijatelji