GROZIJO Z OBGLAVLJENJEM

Locirali naj bi računalnik džihadstov, s katerega so naložili posnetek

Objavljeno 07. avgust 2015 19.05 | Posodobljeno 07. avgust 2015 21.04 | Piše: Mo. S.

Tamkajšnje varnostne službe so sprva sicer sporočile, da izpustitev iz zapora ne pride v poštev, čez nekaj časa pa so se v medijih pojavila namigovanja, da naj bi ponudbo teroristične skupine vendarle upoštevali.

ZAGREB, KAIRO – Hrvat Tomislav Salopek (31) je še vedno v rokah džihadistov,image ki mu grozijo z usmrtitvijo. Ob 17.35 se je iztekel 48-urni rok, ki so ga pripadniki Islamske države določili egiptovski oblasti, da iz zapora v Kairu izpusti muslimanske zapornice. Če tega ne bodo storili, bodo Tomislava obglavili.

Za zdaj novic o čem takšnem sicer (še) ni.

Hrvaški Jutarnji list medtem poroča, da so našli avtomobil, s katerim so ugrabljenega Hrvata odpeljali.

Razmišljajo o podaljšanju roka?

Egiptovski mediji poročajo, da džihadisti menda razmišljajo, da bi podaljšali rok za izpolnitev njihovih zahtev, in sicer za 48 ur. Tamkajšnje varnostne službe so sprva sicer sporočile, da izpustitev iz zapora ne pride v poštev, čez nekaj časa pa so se v medijih pojavila namigovanja, da naj bi ponudbo teroristične skupine vendarle upoštevali ...

Našli računalnik?

Neuradno pa naj bili bi v tem času locirali IP-naslov, s katerega so na splet naložili posnetek, ki je v teh dneh obkrožil svet. Računalnik Islamske države naj bi bil v trenutku nalaganja posnetka v Libiji, kje natančneje, pa hrvaški portal ne razkriva.

Vse, da se vrne domov

Kot poroča Jutarnji list, je egiptovsko veleposlaništvo v Zagrebu potrdilo, da so od trenutka, ko so izvedeli zanj, v stikih s hrvaškimi oblastmi in egiptovskimi varnostnimi silami. Naredili so vse, da bi ga našli živega in zdravega ter ga prepeljali na Hrvaško, so še dodali, medtem pa se za lociranje Tomislava pospešeno trudijo tudi egiptovske oblasti, še poroča Jutarnji list. Po srečanju s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić je njen egiptovski kolega Sameh Šukri dejal, da ne skoparijo s prizadevanji, da bi našli talca in ga obvarovali.

Salopka so ugrabili 22. julija, čez dva tedna pa so na spletu objavili posnetek, na katerem je oboroženi in zamaskirani džihadist z orožjem v rokah, na tleh pa kleči Tomislav in bere zahteve ugrabiteljev.  

Deli s prijatelji