PRIČEVANJA

Okuženi s koronavirusom: Začne se z glavobolom in vročino, nato je vedno huje

Zdravljenje in okrevanje po okužbi z novim koronavirusom sta dolgotrajna in zapletena.
Fotografija: Koronavirus je zahteval že več kot 2.700 smrtnih žrtev. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Koronavirus je zahteval že več kot 2.700 smrtnih žrtev. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Koronavirus je bolj nevaren, kot se je sprva domnevalo. Izpovedi ljudi, ki so preležali virus pa kažejo, da zdravljenje ni niti malo preprosto. Po svetu je znanih več kot 81 tisoč primerov okužb, 2.764 ljudi je zaradi virusa umrlo.
 
Smrtne žrtve virusa sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, so običajno starejše osebe, ki imajo oslabljen imunski sistem, z virusom pa so okuženi tudi mlajši ljudje. Osebe, ki so sicer zdrave, naj ne bi bile v smrtni nevarnosti. Novi koronavirus je najbolj nevaren za tiste, ki imajo kardiovaskularne bolezni, pri katerih je stopnja smrtnosti 10,5-odstotna. Sledijo diabetiki, ljudje s kroničnimi respiratornimi težavami, z visokim krvnim tlakom in rakom.
 


Bolezen se začne in konča v pljučih. Simptomi na začetku spominjajo na prehlad. Pacient ima vročino in kašlja, stanje se lahko nato poslabša in sledi vnetje pljuč, ki ima lahko za izid smrt, pri pacientih, ki preživijo, pa trajno poškodbo pljuč.



Prvi pacient, ki je preživel koronavirus, je 23-letni Huang iz Vuhana, ki je opisal, kako poteka bolezen. »Imel sem vročino in bil zdravljen v karanteni. Na začetku sem imel glavobol, vrtoglavico in bil utrujen. Ko se je stanje poslabšalo, sem šel v bolnišnico. Injekcije penicilina niso pomagale,« se spominja Huang, ki je bil tako bolan, da se ni mogel premikati in je bil na kisiku.

Preden je zbolel sam, je Huang nemočno opazoval, kako je novi koronavirus pokosil njegova stara starša, ki sta ga vzgajala. Težave z dihanjem sta začela imeti 20. januarja, v bolnišnico so ju sprejeli šest dni kasneje, saj je bilo zanju težko priti do zdravnika, ker so v Vuhanu 23. januarja uvedli karanteno in ustavili javni prevoz. Novi koronavirus so jima diagnosticirali 29. januarja, a je bila bolnišnica tako polna, da niso imeli prostih postelj. Čeprav sta imela stara starša hude težave z dihanjem, so jima lahko ponudili zgolj stol v čakalnici. »Nobene sestre ali zdravnika ni videti. Bolnišnica brez zdravnikov je enaka kot pokopališče,« je Huang zapisal na weiboju, kitajski različici twitterja.

V začetku januarja pa je zbolela mama Da Čuna. Njena vročina po tednu dni ni upadla, zato jo je odpeljal v bolnišnico, kjer so z odvzemom krvi ugotovili, da je okužena, a je kljub temu niso sprejeli, saj niso imeli prave opreme za testiranje. Ta je bila dostopna samo v osmih bolnišnicah. Njegov brat je hodil po bolnišnicah, da bi videl, ali imajo kakšno prosto posteljo. Namesto tega je videl le, kako ljudje umirajo v čakalnicah. Tudi stanje mame (53) se je poslabšalo, začela je izkašljevati kri, kri je bila tudi v njenem urinu.


V Vuhanu je ob začetku izbruha primanjkovalo prostora v bolnišnicah. FOTO: Reuters
V Vuhanu je ob začetku izbruha primanjkovalo prostora v bolnišnicah. FOTO: Reuters
Peng
(34) iz Hubeja na Kitajskem je k zdravniku odšla prepozno, po tednu dni, ko je že težko dihala. Bolniško osebje jo je takoj namestilo na intenzivno nego. Po dveh tednih zdravljenja so jo pustili domov, saj je bil test na virus negativen, vendar ostaja v domači karanteni, saj priznava, da je postala malo paranoična. »Temperatura mi je ves čas nihala. Eno jutro sem imela 38,5, naslednje 37,2, tretje pa 39,1 stopinje Celzija. Ne morem nehati misliti na vse, kar sem prestala,« se spominja.

Okrevanje 47-letnega Vuja iz Vuhana je bilo neobičajno. »Bil sem presenečen, ko so mi zdravniki po 14 dneh rekli, da sem zdrav, računalniška tomografija pa je še naprej kazala znake infekcije na mojem desnem pljučnem krilu. Vseeno, zdravnik mi je rekel, da sem ozdravljen, ker je bil test na virus negativen, in da se mora zdaj moj imunski sistem boriti z boleznijo,« je povedal.
 
Jangjang (28) iz Čengduja je imela srečo in je povsem okrevala po okužbi z virusom. Računalniška tomografija je pokazala, da je z njenimi pljuči vse v redu.
 
Kitajec Ksao Jao (28) ne ve natančno, kje se je okužil: »En teden sem imel vročino, eno noč sem celo haluciniral.« Nato se je začel kašelj, zato se je odločil oditi v bolnišnico, kjer so ugotovili, da je okužen. »Najprej sem bil sam v sobi, ko pa se je bolnišnica polnila, sem dobil družbo. Dvajset dni se nisem tuširal, nismo imeli niti brisač,« je povedal.
 
Vsem, ki so zboleli in se pozdravili, so zdravniki svetovali, naj še dva tedna ostanejo v strogi izolaciji. Če v tem času dobijo kakršne koli simptome bolezni, se morajo nujno javiti v bolnišnici.​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije