PODOBA IZ MARAKEŠA

Churchillova slika z rekordom

Podoba iz Marakeša je bila v lasti oskarjevke. Državnik je sliko ustvaril za Roosevelta.
Fotografija: Stolp mošeje Koutoubia je nastal 1943. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Stolp mošeje Koutoubia je nastal 1943. FOTO: Twitter

Jasno je bilo, da bo po mojstrovini Winstona Churchilla veliko povpraševanja, a takšnega zneska vendarle ni pričakoval nihče: Stolp mošeje Koutoubia, ki upodablja dih jemajoči Marakeš, je edino delo slovitega politika in umetnika, ki je nastalo med drugo svetovno vojno, od takrat pa je zamenjalo že številne lastnike. Zadnji pa je zanj odštel neverjetnih 9,6 milijona evrov, kar je rekord za Churchillovo delo.

Slika je nastala januarja leta 1943, britanski premier jo je potem podaril takratnemu ameriškemu predsedniku Franklinu Rooseveltu, ki se mu je v Marakešu pridružil dan po zaključku konference v Casablanci. Razgled ob sončnem zahodu je na Roosevelta naredil izjemen vtis, zato je Churchill sklenil, da bo za svojega zaveznika in prijatelja čudovito podobo ujel na platno. Ne nazadnje je tudi sam oboževal Maroko, ki je bil zanj ena najlepših držav na svetu in pogost navdih.



Slika je bila pred dražbo ocenjena na največ tri milijone, a je očitno krepko presegla pričakovanja, novi lastnik, ki se je za mojstrovino odločno potegoval na dražbi pri avkcijski hiši Christie's v Londonu, pa ostaja anonimen.

Rooseveltov sin je sliko po očetovi smrti prodal, od takrat se je selila po svetu; nazadnje je bila v lasti oskarjevke Angeline Jolie, ki je umetnino kupila skupaj s svojim nekdanjim možem in navdušenim zbirateljem umetnin Bradom Pittom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije