NOVE PODROBNOSTI REŠEVANJA JAMARKE

Miniranje končano. Bo hudo poškodovana jamarka kmalu rešena? Odgovor je takšen (VIDEO)

65 jamarskih reševalcev rešuje hudo poškodovano jamarko.
Fotografija: Nesreča se je zgodila sinoči. FOTO: Jamarska reševalna služba
Odpri galerijo
Nesreča se je zgodila sinoči. FOTO: Jamarska reševalna služba

Minerji naj bi uspešno z eksplozijami razširili ozke prehode, poroča RTV Slovenija. S tem je omogočeno reševanje hudo poškodovane jamarke, ki se je ponesrečila med raziskovanjem nove jame kar sto metrov pod površjem. 

Zdaj jo skušajo na varno prinesti z nosili, ki so široka 70 centimetrov in dolga dva metra, sam postopek iznosa pa bi lahko trajal tudi osem ur, poroča Pop TV.

Kaj se je zgodilo

Do nesreče je prišlo, ko ji je velik kamen padel na glavo, razbil čelado, jamarka pa se je zgrudila na tla. Jamarka je nezavestna, vendar stabilna in odzivna na dražljaje, pri njej je medicinska ekipa in spremlja njeno stanje.

»Prišlo je do krušenja kamenja. Gospa je s hujšo poškodbo, a zahvaljujoč Jamarski zvezi Slovenije je to reševanje lahko lep zgled za vso EU. Jama je izredno ozka in je predelna jama, kar pomeni izziv za reševalce, a smo v prvih dveh urah bili na mestu z logistično podporo in v treh urah pri poškodovanki z zdravstveno podporo,« so dejali na današnji novinarski konferenci in dodali, da gre pri reševanju za »delo herojev«.

Kaj vemo že od dopoldne

Na dopoldanski novinarski konferenci je širša ekipa pojasnila vse postopke reševanja v jamarski nesreči v Vranjedolski jami pri Dolenji vasi pri Cerknici. Med drugim sta spregovorila vodja intervencije Luka Zalokar in poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

image_alt
Reševanje jamarke se nadaljuje: ta je nezavestna, pri njej zdravniška ekipa

Že dopoldne so povedali, da so v devetih urah večkrat minirali, vrtanje pa da ni predvideno. Stopnjasto brezno je polno ožin, ki jih morajo pred varnim prenosom ponesrečenke razširiti. Ekipa za širjenje ožin jamarskih reševalcev je na delu vse od druge ure zjutraj. Ponesrečenka je 100 metrov globoko v jami. Ta je izjemno ozka in je predelna jama.

V Akciji sodeluje več kot 50 jamarskih reševalcev. FOTO: Mateja Mazgan Senegačnik
V Akciji sodeluje več kot 50 jamarskih reševalcev. FOTO: Mateja Mazgan Senegačnik

Zalokar je takrat pojasnil, da so doslej že razstrelili prehode od 100 do 30 metrov globine, ekipa se zdaj nahaja v zadnjem delu jame, širjenje ožin naj bi trajalo še dve do tri ure. Ko bodo prehodi očiščeni, bo aktivirana druga ekipa, ki bo poškodovanko potegnila iz jame.

Zalokar je poudaril, da gre za novo jamo in da delo poteka na podlagi skice, ki je minerski službi v pomoč pri širitvi ožjih predelov. Napredek pri širitvah je odvisen od zgradbe kamnin.

Več o reševanju hudo poškodovane jamarke preberite v ponedeljkovi tiskani izdaji Slovenskih novic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije