»DOGAJA SE ZLOM«

Izredno stanje na urgenci: Izpraznili smo avtomate, na vrsto čakamo že 20 ur, tudi po infarktu

Ker ni prišel do osebnega zdravnika, se je stanje poslabšalo. Na urgenci je na vrsto za pregled čakal 20 ur.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Javornik

Dve največji urgenci v državi v zadnjih dneh pokata po šivih. Na spletnih omrežjih smo zasledili zapis, ki pa žal ni osamljen primer: »Po enem tednu, ko nisem mogel priti do osebnega zdravnika, se je stanje poslabšalo. Končal sem na urgenci. Čakam že 20 ur. Prespali smo v čakalnici. Sestre so nam prinesle odeje, izpraznili smo avtomate s sendviči. Na vrsto čakamo že 20 ur, tudi po infarktu. Dogaja se zlom.«

Pod objavo se je usuli komentarji, med drugim, da je nujno, da ministrstvo za zdravje takoj uvede nazaj prost dostop do osebnega zdravnika kot pred epidemijo. Mnogi gredo namreč na urgenco, ki je edini način, če želimo priti do zdravnika. Zdravnik na ljubljanski urgenci David Zupančič, ki je ravnokar izdal knjigo Življenje v sivi coni, pa je na spletnih omrežjih medtem šokiral z vprašanjem: Ali ste vedeli, da mora na urgenci skoraj vsak dan posredovati policija in ali bi si kdor koli želel delati na takšni lokaciji?

Na ministrstvo za zdravje in UKC Ljubljana smo naslovili vprašanja, ali se res dogaja zlom na urgenci, s kakšnimi ukrepi bi lahko stanje izboljšali in kaj svetujejo bolnikom v danih razmerah.

Odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije