KAKŠNA ZIMA NAS ČAKA

Že komaj čakate na sneg do nižin? To napoveduje Brane Gregorčič

Trend naraščanja temperatur se nadaljuje, posledično je verjetnost za snežene zime po nižinah vse manjša. Leta 2014 smo imeli podobno toplo obdobje, kot ga imamo letos, potem pa sta nas januarja zajela mraz in žled.
Fotografija: Meteorolog Branko Gregorčič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Meteorolog Branko Gregorčič. FOTO: Leon Vidic, Delo

Koledarska zima je tukaj, a občutka, da je zares prišla, ravno nimamo. Dnevne temperature so precej visoke za ta čas, zdi pa se, da tudi v prihodnjih dneh ne bo nič boljše. Po trenutnih napovedih meteorologov kaže, da bodo v naslednjih desetih dneh marsikje po državi dosegle deset, ponekod tudi 12 stopinj Celzija.

Kaj je krivo, da nismo imeli belega božiča in da se bo dedek Mraz moral preimenovati, saj mraza ni bilo. Izmenjali smo nekaj besed z meteorologom Brankom Gregorčičem, verjetno enim najbolj prepoznavnih obrazov Agencije RS za okolje (Arso).

Najtoplejše leto v zgodovini meritev

»Kar se tiče toplega vremena lahko rečemo, da je bilo leto 2022 v Sloveniji doslej najtoplejše v zgodovini meritev. Le 4 meseci (januar, marec, april in september) so bili po izmerjeni temperaturi blizu klimatskega povprečja, kar osem pa je bilo znatno toplejših, nekateri tudi za tri ali štiri stopinje Celzija,« ugotavlja Gregorčič.

Ozračje nad srednjo Evropo in Alpami se je v zadnjih nekaj desetletjih že segrelo za okoli dve stopinji Celzija glede na drugo polovico 20. stoletja, in trend naraščanja temperatur se nadaljuje. »Seveda lahko občasno pride tudi do prodorov hladnega zraka, a ti so vedno bolj redki. Posledično je verjetnost za snežene zime po nižinah vse manjša,« je jasen meteorolog.

Pobaramo ga še, ali je to glede snega nova normalnost za Slovence ali le letošnje dejstvo, ki se bo v statistiko vpisalo kot izjema: »Glede manjše sneženosti zim v prihodnje pa je to trend, ki ima lahko kakšno zimo tudi morebitno izjemo ...«

Temperaturne anomalije od 22. do 25. decembra 2022. FOTO: Arso
Temperaturne anomalije od 22. do 25. decembra 2022. FOTO: Arso
Temperaturne anomalije od 3. do 6. januarja 2023. FOTO: Arso
Temperaturne anomalije od 3. do 6. januarja 2023. FOTO: Arso

Gregorčič je izpostavil še napovedi temperaturnih anomalij, tako tiste za zadnji božič, kot novejše, ki velja od 3. do 6. januarja: »Lepo je viden prodor polarne zračne mase nad osrednjim delom severne Amerike pred božičem, Evropa pa je bila v obeh obdobjih deležna toplega vremena.«

Kaj nas čaka to zimo

A zime še ni konec, tako Gregorčič, pravzaprav smo še vedno v njeni prvi polovici. Tudi leta 2014 smo bili v takem času deležni dolgega toplega obdobja, potem pa sta konec januarja in v začetku februarja sledila ohladitev in katastrofalen žled: »Upajmo, da bo letošnji potek zime bolj prijazen, vsaj 10 dni pa na vidiku še ni kakšne občutnejše ohladitve.« Vsekakor pa pričakujte, da se bo odklon v naslednjih dneh počasi zmanjševal, a šele v drugi polovici januarja bo možno kakšno res hladnejše obdobje. Ali bo res, pa bo treba počakati, saj napovedi za več kot dva tedna vnaprej niso najbolj zanesljive in se še lahko spremenijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije