POZIV DRŽAVLJANOM

Zdravnik Aleš Rozman pojasnil, kdaj lahko pričakujemo vrh epidemije

Direktor klinike Golnik poudaril, s katerimi ukrepi bi najhitreje zajezili širjenje koronavirusa.
Fotografija: Aleš Rozman na delu. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Aleš Rozman na delu. FOTO: osebni arhiv

Direktor univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je na novinarski tiskovni konferenci poudaril, da se Slovenija sooča s problemom okužbe s koronavirusom v domovih za ostarele na podoben primer, kot so se nedavno na križarki Diamond Princess.

»Številni ljudje, malo prostora, okužba se hitro prenaša med druženjem in nego. Bojimo se, da bi manjše epidemije po domovih starejših, ki jih je v Sloveniji okoli 115, povsem zapolnile naš zdravstveni sistem in bi se srečevali z nepotrebnimi žrtvami,« je povedal.
Kacin šokiral javnost: število smrti se je povečalo za kar štiri

Bistvo je, pravi Rozman, da se zajezi in zmanjša število okuženih in da preučimo, na kakšen način vstopi virus v domove za starejše. S tem bi lahko preprečili, da bi se okužba širila v ostale domove. »Domovi za starejše so glavno bojišče, kjer bijemo največji boj. Od tega je odvisno, kdaj bomo nazaj zagnali gospodarstvo,« pravi Rozman.



Direktor bolnišnice Golnik apelira na ljudi, ki imajo svojce v domovih za ostarele, da jih, če le lahko, vzamejo nazaj k sebi domov. S praznimi posteljami bi se naredil prostor za še kako potrebne izolacijske sobe, ki jih trenutno zaradi prenatrpanosti v domovih ni. »Če je mogoče, da gre kdo začasno v oskrbo nazaj k svojcem, bi bili zelo hvaležni, saj bi to pomagalo pri zajezitvi epidemije v domovih.«
Stanje je alarmantno, vpletla se je tudi Urška Bačovnik Janša


Kdaj lahko pričakujemo vrh epidemije?


»Poznam optimistične in pesimistične projekcije, a je vse odvisno od državljanov. Kdaj pričakujemo vrh epidemije, bi najraje vprašal prebivalstvo, kako vestno bo pri uresničevanju ukrepov.« Če se bomo ukrepov strogo držali, se po njegovi oceni utegnemo prek vrha okužb povzpeti že v sredini aprila, sicer pa se to lahko vleče še mesece. Cilj je, da se strogo držimo ukrepov in gremo čez te izredne razmere v mesecu ali dveh in tako znova zaženemo proizvodnjo in gospodarstvo, s tem pa tudi rešimo številna življenja,« je bil jasen Rozman.



Zahvalil se je tudi svojim sodelavcem v klinike Golnik, ki so se na epidemijo pravočasno pripravili in jih ni presenetila. »Ganjen sem, ko vsakodnevno gledam, kako ljudje marljivo in vestno opravljajo svoje dolžnosti,« je dejal in dodal, da »vse poteka kot namazano«, a da je edina stvar, ki jih skrbi na dolgi rok, pomanjkanje ventilatorjev.

Trenutno skrbijo za 15 bolnikov s covidom-19, od teh dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. Obema se, kot je dejal Rozman, stanje izboljšuje. Na navadnem oddelku zagotavljajo 65 postelj, v primeru italijanskega scenarija pa lahko kapacitete še povečajo.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije