DOPOLNILNO ZAVAROVANJE

Zavarovalnice dočakale odločitev ustavnega sodišča o dopolnilnem zavarovanju

Zaradi določitve najvišje cene in zamrznitve cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so zavarovalnice podale pobudo za presojo ustavnosti.
Fotografija: Zavarovalnica Vzajemna. Ljubljana, 16. julija 2023 FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Zavarovalnica Vzajemna. Ljubljana, 16. julija 2023 FOTO: Leon Vidic/delo

Ustavno sodišče je iz procesnih razlogov zavrglo pobude za oceno ustavnosti v treh točkah – uredbi o določitvi najvišje cene dopolnilnega zavarovanja, o zamrznitvi cen in Zakona o kontroli cen. 

Pobudo za presojo ustavnosti v treh zadevah so podale zavarovalnice Triglav Zdravje, Generali in Vzajemna.

Odločitev je pet ustavnih sodnikov pojasnilo z besedami: »Ustavno sodišče od naslovnikov pravnih norm pričakuje, da poskusijo odpraviti domnevne kršitve človekovih pravic, ki temeljijo na predpisu, ki naj bi bil v neskladju z Ustavo, že pred pristojnimi sodišči Pobudnice, ki izvajajo dodatno zdravstveno zavarovanje lahko zoper državo sprožijo odškodninski postopek ali postopek za plačilo nadomestila zaradi prepovedi prenehanja izvajanja DZZ, v teh postopkih pa lahko pobudnice izčrpajo svoje očitke o protiustavnosti in nezakonitosti Uredbe o ceni premije. Če z zahtevki zoper državo ne bodo uspele, bodo imele neposredni pravni interes za presojo ustavnosti in zakonitosti Uredbe o ceni premije, ki sicer na pobudnice ne učinkuje neposredno.«

S 1. januarjem 2024 se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot smo ga poznali vrsto let, poslovilo. Nov način obračunavanja prispevka se bo spremenil v obvezni prispevek, ki se bo trgal od plače. Plačevali ga bodo vsi zaposleni, samozaposleni, kmetje, upokojenci in študenti, ki pavzirajo. Prispevka ne bo treba plačevati šolajočim otrokom do 26. leta starosti, ki se redno šolajo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije