ISKANJE KRIVCEV

Zaradi pedofila na zagovor Erjavec in Balažic

Objavljeno 27. marec 2014 13.55 | Posodobljeno 27. marec 2014 13.55 | Piše: T. L.

Poteka preiskava, zakaj se je na odprtju slovenskega konzulata v Avstraliji znašel tudi obsojeni pedofil Nicholas Oman. V SDS zahtevajo nujno sejo in razrešitev veleposlanika Balažica.

Nicholas Oman je bil v Avstraliji obsojen zaradi pedofilije. Foto: Vojko Zakrajšek

LJUBLJANA – Potem ko se je v daljni Avstraliji ob uradnem odprtju slovenskega konzulata v Melbournu znašel tudi obsojeni pedofil Nicholas Alexander Oman, je zunanji minister Karl Erjavec odredil izredni nadzor, saj želi pridobiti točno informacijo v zvezi s tem dogodkom. »Gre za vprašanje, ali je gospod Nicholas Oman prejel vabilo od slovenske ambasade v Avstraliji ali ga ni prejel. Po mojih podatkih ni prejel takega vabila in ni bil povabljen. A ker je zadeva nejasna in ker se še vedno vztraja, da naj bi prejel vabilo, sem pač odredil izredni nadzor, tako da bo pregledana vsa dokumentacija,« je po poročanju STA pojasnil Erjavec.

V SDS ogorčeni, zahtevajo nujno sejo

Poslanska skupina SDS pa je zaradi spornega vabila včeraj na predsednico odbora za zunanje politiko Janjo Klasinc naslovila zahtevo za sklic nujne seje z obravnavo točke. V SDS so namreč »ogorčeni« nad dejanjem slovenskega veleposlaništva v Canberri in veleposlanika Milana Balažica. »Veleposlaništvo naj bi na odprtje povabilo obsojenega pedofila, Nicholasa Alexandra Omana, ki je tudi v pisan v register prekrškarjev proti spolni nedotakljivosti otrok, iščejo pa ga v več državah, vključno z Italijo, Avstrijo, Nemčijo in s Slovenijo.«

Balažic spoznal Omana, »vendar ne po lastni izbiri«

V SDS še pišejo, da naj bi Nicholasa Omana nekateri že prej videvali obiskovati slovensko veleposlaništvo v Canberri, potem ko so uslužbenci že zapustili stavbo, »tako naj bi dr. Balažic moral natančno vedeti, kdo je Oman«. Jože Tanko v imenu omenjene poslanske skupine še piše, da Balažic avstralskim Slovencem naj ne bi podal nikakršnega pojasnila v zvezi z incidentom, naj pa bi dal intervju za melbournski radio SBS, v katerem naj bi napadel enostransko poročanje medijev in priznal, da naj bi Omana pred časom spoznal, vendar ne po lastni izbiri. 

Predlagatelji nujne seje menijo, da »škandalozna udeležba obsojenega pedofila na odprtju konzulata v Melbournu lahko škodi ugledu slovenske skupnosti«, ki se je sicer uspešno integrirala v večkulturno avstralsko družbo, kot tudi, da je veleposlanik Balažic s svojo potezo zlorabil svoj položaj, okrnil ugled RS in osramotil Slovence v Avstraliji. Od Balažica zato pričakujejo pojasnilo »za sramotno in ponižujoče dejanje«.

Povabili hčer, prišel oče

Na dogajanje se je 13. marca 2014 odzvalo ministrstvo za zunanje zadeve, ki je za pojasnilo prosilo veleposlaništvo v Canberri. Po njihovih informacijah naj bi za prireditev, ki je potekala v prostorih konzulata, bilo poslanih 121 vabil. Nicholasu Omanu naj vabilo ne bi bilo poslano, povabljena naj bi bila le njegova hči Patricia Oman, o čemer so Slovenske novice že poročaleimage. Ker pa se ta vabilu ni odzvala, naj bi namesto nje prišel njen oče, Nicholas.

Erjavec naj kar napiše predlog za Balažicev odpoklic

In kaj zdaj predlagatelji nujne seje pričakujejo? Najprej udeležbo tako Erjavca kot tudi Balažica, po razpravi pa naj se sprejmejo sklepi: MZZ naj poišče odgovorne za nastalo situacijo, Erjavec pa naj pripravi tudi predlog za odpoklic veleposlanika Balažica. 

Kot je že včeraj zatrdil Erjavec, bo, če se bo izkazalo, da je veleposlaništvo Omanu dejansko poslalo vabilo, ustrezno ukrepal zoper Balažica.

Deli s prijatelji