ROJENA NA MATERINSKI DAN

Zakorakala je v 100. leto

Najstarejša občanka Sv. Jurija ob Ščavnici je dopolnila 99 let. Jožefa Belec iz Čakove se je rodila na materinski dan.
Fotografija: Rojstni dan Jožefe Belec - Pepike so z obiskom in darili počastili domači in župan. FOTO: Ludvik Kramberger
Odpri galerijo
Rojstni dan Jožefe Belec - Pepike so z obiskom in darili počastili domači in župan. FOTO: Ludvik Kramberger

SV. JURIJ OB ŠČAVNICI – V občini Sv. Jurij ob Ščavnici imajo navado, da župan obišče občane, ki so dopolnili 90 let življenja ali več, tokrat pa je bil obisk še toliko bolj poseben, saj je rojstni dan slavila najstarejša domačinka, Jožefa Belec iz Čakove, domačini jo kličejo Pepika, je namreč praznovala 99-letnico življenja. Skupaj z županom sta jo obiskali še predsednica KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici Cvetka Fiala in poverjenica Rozina Kraner. Obiska se je Pepika nadvse razveselila. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnega darila so posedli za mizo, ki sta jo bogato obložili njeni hčerki Silva in Jelka. Na pobudo župana je v njeni kuhinji zadonela pesem Kol'kor kapljic, tol'ko let, pritegnila ji je tudi slavljenka.

Življenje kot v knjigi

V dolgem in plodnem življenju je Jožefa naredila veliko in dalo bi se marsikaj zanimivega zapisati o njej in njenih najbližjih. Rodila se je v bližnjih Dragotincih v kmečki družini z 12 otroki, deklet je bilo 10. Pepika, ki je bila peta po vrsti, se je rodila 25. marca 1920, na materinski dan. Ker je oče pri 52 letih umrl, so morala dekleta z mamo skrbeti za 15 hektarov zemlje na kmetiji. Z možem Janezom, klicali so ga Štrüklov Johan, sta se spoznala na paši, ko je bil v nemški vojski, pa je nanj zvesto čakala, saj je bila prepričana, da se bo vrnil. Poročila se je leta ​1948 v takrat za nevesto poznih letih, saj jih je imela 28. V zakonu so se jima rodili Silva, Jelka, Olga, Marija in Ivan. Danes jo razveseljuje osem vnukov in 13 pravnukov. Z možem, ki je umrl leta 2005, sta dobro vodila kmetijo, zanjo zdaj skrbi sin Ivan.


Pepika je od nekdaj predana petju in glasbi. »Že od otroštva rada pojem, zato sem vseskozi pela tudi v cerkvi. Igrala sem celo na harmoniko,« se spominja. Živi v stari kmečki hiši, toda ni sama, saj jo vsak dan, in to večkrat, obiščejo in ji pomagajo hčerki Jelka in Silva ter sin Ivan. Kot nam je povedala, jim je nadvse hvaležna, da lahko preživlja jesen življenja v svoji hiši, brez njihove pomoči pa ne bi zmogla. Rada se spominja dni, ko je v krušni peči pekla kruh, po 10 hlebcev naenkrat, kvasenice in prleške gibanice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije